OKONČANA KRIZA U BiH

Rudari izašli iz rova, na potezu je uprava

04.09.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) Sinan Husić potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da je oko 160 rudara Rudnika mrkog ugljena (RMU) 'Đurđevik' oko 11 sati napustilo jamu tog rudnika na koti 106, gdje su boravili 250 metara ispod zemlje

'Postignut je sporazum u 11 točaka i prihvaćen je od sve tri strane. Sada idemo u direkciju rudnika Đurđevik. Rudari će pričekati ispred sačekati da se sporazum potpiše i ovjeri. Priča se tako završava. Od sutra će se u potpunosti normalizirati stanje u rudniku i od 07.00 sati počinje proizvodnja u jami RMU 'Đurđevik'', rekao je Husić za Agenciju Anadolija.

Husić je kazao će sporazumom biti ispoštovan najveći dio rudarskih zahtjeva. No prema zasad dostupnim informacijama, čini se da neće biti ispunjeni zahtjevi za smjenom kompletnog rukovodstva i suspenzijom kadrovskih rješenja.

Nesvakidašnji štrajk koji je trajao od ponedjeljka pretvorio se u dramu nakon što je dvojici rudara pozlilo duboko u podzemlju, pa su zatražili liječničku pomoć. No štrajk nije bio prekinut, unatoč informacijama o raskolu među štrajkašima. Rudari traže smjenu rukovodstva i suspenziju nekih kadrovskih rješenja te donošenje pravilnika koji će im omogućiti usklađivanje, odnosno povećanje plaća u odnosu na neproizvodne radnike poduzeća. Prijetili su da će, ukoliko njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno, zaći i dublje u rudnik, što bi još više ugrozilo njihove živote.

'Dio njihovih zahtjeva možemo ispoštovati, ali na ovakav način se ne može mijenjati uprava. Upravu može mijenjati službeni organ uz kvalitetno pripremljen dokument o razlozima smjene', izjavio je ranije Grabovica. Sada tvrdi da su rudari nakon višesatnih sinoćnjih razgovora poslušali njegove savjete i da će se za svoja prava dalje boriti pismenim putem.