afera u hep-u

Kapulica: Šta to govori Hajdaš Dončić? Ulazi u sfere o kojima nema pojma

11.07.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a Mario Kapulica rekao je u utorak da SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, koji krivca za HEP-ov gubitak zbog prodaje plina kupljenog od Ine vidi u premijeru Plenkoviću - svojim izjavama pokazuje "zabrinjavajuću nedoraslost te ulazi u sferu o kojima nema pojma

"Siniša Hajdaš Donnčić pokazuje zabrinjavajuću nedoraslost kada daje izjave u funkciji predsjednika saborskog Odbora za nacionalnu sigurnosti ili kad to radi kao jedna od čelnika SDP-a. Ne moram vam govoriti kakva proklizavanja ima kada uđe u sferu o kojoj pojma nema, o kojoj, kako sam kaže, čita u novinama", izjavio je Kapulica novinarima u Hrvatskom saboru.

Kapulica napominje da je SDP-ovac Hajdaš Dončić sklon zanemarivanju istine, ponekad čak i falsificiranju zaključaka saborskog Odbora kojim predsjeda.

SDP-ov zastupnik ranije danas je prozvao premijera Plenkovića kao izravnog krivca za HEP-ov gubitak koji je nastao prodajom plina tijekom lipnja, kupljenog od INA-e po znatno nižim cijenama od onih otkupnih, dok država, rekao je, novcem poreznih obveznika dokapitalizira HEP koji to u roku od mjesec dana upropasti.

"Ne vjerujte čovjeku koji laže", izjavio je pritom novinarima Hajdaš Dončić.

Vlada zatražila sva izvješća

Što se tiče afere s prodajom plina, HDZ-ov zastupnik Kapulica poručuje da je Vlada zatražila sva izvješća i provodi sve mjere o čemu će obavijestiti javnost.

Dodao je kako je slučaj HEP nezgodan samo za one koji su eventualno napravili nešto zbog čega bi se trebali zabrinuti.

"Kontekst ove priče je da nema popusta prema nikome, sve će se utvrditi i, ako bude potrebno, sankcionirati. Neki misle da gube političko tlo pod nogama pa se vraćaju u politički život na ovaj način da pretjeruju, dramatiziraju, lažno optužuju i kriminaliziraju", naglasio je Kapulica.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Komentirajući navode tjednika Nacional, koji je objavio da je HEP nekoliko puta upozoravao Ministarstvo gospodarstva i premijera na nepravilnosti glede trgovine plinom, Kapulica je, kao i potpredsjednik Vlade ministar Oleg Butković prije njega, odgovorio kako je predsjednik Vlade Plenković za problem saznao 30. lipnja, da bi odmah na prvoj idućoj sjednici Vlade riješio problem tako što je izmijenio Uredbu o otkupu domaćeg plina od INA-e.

"Nitko ne mora pozivati predsjednika Vlade da utvrdi odgovornost. Mi nećemo raditi stranačka povjerenstva koje će raditi posao institucija, agencija i regulatornih tijela", naglasio je HDZ-ov zastupnik.

Kapulica nazvao Hajdaša Dončića 'Milanovićev teklići'

Komentirajući događaje vezano za izbor novog ravnatelja Vojno sigurnosne obavještajne agencije (VSOA), Kapulica je SDP-ova zastupnika Hajdaša Dončića nazvao "Milanovićevim teklićem", između ostalog i zbog njegovih "izjava o vraćanju u 1990-te".

"Ono što bi Hajdaš Dončić sigurno htio, je da se vratimo na početak 2000-tih kada je vladajuća koalicija predvođena SDP-om, uništavala sigurnosni sustav Hrvatske. To se sigurno neće dogoditi", rekao je Kapulica.

Istražitelji USKOK-a upali u HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL