PROGRAM ZA DJECU

RTL kasni s Kockicom, startat će krajem godine

06.11.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Početkom studenoga među TV kanalima trebao se pojaviti RTL-ov program za djecu Kockica. Međutim, Kockici ni traga i po svoj prilici neće je biti barem još mjesec dana, ako ne i nešto duže

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije (VEM) 31. srpnja ove godine donijelo je odluku da se RTL Televiziji dodijeli koncesija za novi specijalizirani dječji i obiteljski kanal RTL Kockica.

Za svoje mjesto pod suncem s RTL-om se na multipleksu D borila Nova TV sa zabavnim Pro kanalom. Pobijedio je RTL koji je tada na svojim stranicama objavio će startati unutar zakonskog roka od 90 dana.

Rok je prošao, ali programa nema.

'Od ljeta intenzivno radimo na pripremi za pokretanje novog kanala. Smatramo da je bitno ponuditi kvalitetan programski sadržaj, pa tako i pripreme traju nešto duže od planiranog. RTL Kockica će biti pokrenuta krajem prosinca ili početkom siječnja', stoji u odgovoru koji smo dobiliod Nataše Roksandić, glasnogovornice RTL-a.

Premda bi njihova zadaća trebala biti da koncesionara pritisnu da poštuje zadane rokove, u VEM-u vrlo benevolentno gledaju prema svemu.

Iako su se oni i RTL u srpnju pozivali na zakonske odredbe i tvrdili da će program startati za 90 dana, čini se da je pronađena zakonska rupa koja je omogućila da se sve prolongira.

Naime, Zakon o elektroničkim medijima nigdje ne propisuje u kojem roku program mora startati, već samo navodi da se temeljem Odluke o odabiru najboljeg ponuditelja s koncesionarom u određenom roku mora potpisati ugovor. Taj je rok bio 90 dana.

Iako smo od VEM-a tražili da nam odgovori je li ugovor potpisan, na to pitanje nije nam odgovoreno, a neslužbeno doznajemo da paraf još nije stavljen.

Iz VEM-a samo kratko poručuju: 'Sukladno Zakonu o elektroničkim medijima nakladnik je dužan u roku od 90 dana od dana objave odluke potpisati Ugovor o koncesijia u okviru primjerenog roka, kojeg određuje Vijeće za elektroničke medije, nakladnik mora započeti s emitiranjem programa. Vijeće je nakon konzultacija s nakladnikom RTL odredilo da je primjeren rok za početak emitiranja kanala najkasnije 15. siječanj 2014.'

Kockica će, neslužbeno doznajemo, sadržavati brojne emisije domaće proizvodnje, a cijela priča se otegnula zbog kupovine inozemnog sadržaja.