SVJETSKI DAN ROMA

Romi na najveći romski praznik ruše zid predrasuda

06.04.2016 u 14:03

Bionic
Reading

Romsko nacionalno vijeće u petak će na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježiti Svjetski dan Roma, najveći romski praznik. Pozivaju sve da im se pridruže i da zajedno simbolički razruše zid predrasuda prema Romima u našem društvu, priopćili su iz Romskog nacionalnog vijeća

'Svakodnevica Roma u Hrvatskoj i Europi opterećena je brojnim društvenim stereotipima i predrasudama prema Romima. Želimo najvažniji dan u romskom kalendaru obilježiti na način da ukažemo na te predrasude i potrebu njihovog suzbijanja. Držimo da je ovo najprikladniji način obilježavanja Svjetskog dana Roma i nadam se da će naša akcija imati podršku građana i pažnju medija jer samo građanskom akcijom i medijskim praćenjem možemo zajedno mijenjati odnos prema Romima i u Hrvatskoj i u Europi i svijetu. Zato smo osmislili i namjeravamo na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) organizirati kratki javni događaj pod nazivom 'Srušimo zid predrasuda'! Cilj akcije je suzbijanje predrasuda prema Romima uz aktivno uključenje građana', kažu u Romskom nacionalnom vijeću.

Svjetski dan Roma 8.4. obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. - 12. travnja 1971. u Londonu i to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Kao jedne od najvažnijih odluka, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na romskoj pjesmi 'Đelem, đelem'. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva 'Rom', što na romskom jeziku znači čovjek.

Na 4. Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi i obilježava kao Svjetski dan Roma.