ZAJEDNO S CAMERONOM

Roivas i Milanović nisu protiv britanskog prijedloga reformi EU

03.06.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Europska unija obavezno mora zadržati slobodu kretanja kao jedno od svojih najvažnijih postignuća, ali britanski prijedlog ne ide za ugrožavanjem te slobode nego za uravnoteženjem razloga dolaska u neku zemlju članicu, rekao je u srijedu u Zagrebu estonski premijer Taavi Roivas na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem

"Moramo osigurati da jedna od temeljnih sloboda unutar EU, sloboda kretanja, ni na koji način ne bude ugrožena, jer je to velika snaga Europe, jedan od kamena temeljaca EU, koji želimo zadržati", rekao je Roivas u odgovoru na novinarsko pitanje da prokomentira britanske najave traženja reformi ugovora i zakona EU.

"No, koliko shvaćam, britanski premijer David Cameron nije protiv toga, on ne želi umanjiti slobodu kretanja već njegov prijedlog prije svega ide u smjeru da se osigura da ljudi koji idu živjeti u drugu zemlju to rade zbog posla, kako bi tamo radili ili studirali, a ne zbog socijalnih beneficija", rekao je Roivas.

Estonski premijer kazao je da razumije britanske razloge i da je Estonija spremna razgovarati o tom pitanju sve dok nije ugrožena sloboda kretanja.

"Ne vidim veliki prostor za promjene europskih ugovora", rekao je u odgovoru na isto pitanje Milanović.

No ustvrdio je kako razumije britansko, a još više englesko stajalište.

"U Škotskoj živi pet milijuna ljudi, a u Engleskoj, na tek nešto većem teritoriju, 55 milijuna ljudi", rekao je Milanović, ustvrdivši da upravo zbog tako guste naseljenosti proizlaze neke strepnje i određena politička stajališta.

"Ona nisu rasistička jer je Velika Britanija vrlo otvoreno društvo, nego su naprosto praktična", kazao je Milanović, dodavši da je to doznao u razgovorima sa Cameronom, a da na to upućuje "zdrav razum".

Kad je riječ o Europskoj uniji, hrvatski premijer ocijenio je da ima sasvim dovoljno ovlasti. "Treba ustrajati na jačanju jedinstvenog tržišta i svih sloboda, ali nisam za dodatno širenje federalnih ovlasti ni Unije, ni Europske komisije", kazao je Milanović.

"Imaju ih dovoljno i trebaju ih znati koristiti, a nešto moraju raditi i nacionalne vlade i zastupnici u parlamentu koji su odgovorni svojim biračima", kazao je hrvatski premijer.