SASLUŠANJE 14. TRAVNJA

Rohatinski će svjedočiti u aferi Hypo

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Željko Rohatinski i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber na popisu su 70 svjedoka koje će pokrajinski parlament Koruške od 24. ožujka ispitivati o velikoj aferi s Hypo bankom.

Povjerenstvo osnovano da bi razjasnilo tko je kriv za to što država mora spašavati Hypo banku popis je dovršilo na sjednici u srijedu.

Saslušanja počinju 24. ožujka, Rohatinski je na rasporedu 14. travnja, a Rolf Holub iz Stranke zelenih i predsjedajući povjerenstva naveo je da su na popisu i šef Hypo banke Franz Pinkl, mnoštvo njegovih suradnika i prethodnika te političara, piše Večernji list

Iz HNB-a nam je pak odgovoreno da službeni poziv još nije zaprimljen. Posebno je zanimljivo to što popis svjedoka nije konačan, nego će se "po potrebi širiti”. Jednako će se širiti i popis istražnog povjerenstva bavarskog parlamenta zbog slučaja banke Bayern LB.

Kleine Zeitung citira predsjedajućeg povjerenstva Thomasa Kreuzera iz CSU-a da bi popis trebao biti konačan 20. travnja. Oba povjerenstva zanima kako je precijenjeni Hypo prodan Bayern LB-u, čime je napravljena šteta od 3,7 milijardi eura, a mogućnost širenja popisa svjedoka intrigantna je zbog medijskih napisa o umiješanosti bivšeg premijera Ive Sanadera.

Njemački Der Spiegel u prosincu je pisao da je prodaju banke Stoiber sa Sanaderom dogovarao u kolovozu 2007. u Vili Dalmacija u Splitu. Kako je Hrvatska bila jedna od zemalja u kojima je Hypo bio aktivan, pristanak je morao dati i HNB, no Rohatinski se prodaji protivio unatoč Sanaderovim pritiscima.

Poslije pokušaja iznenadna povratka u politiku njemački su mediji otvoreno nagađali da je Sanadera motivirala upravo prijevara u Bayern LB-u te da je zbog veta Rohatinskog Stoiber prijetio uskraćivanjem bavarske podrške hrvatskim pregovorima o ulasku u EU.

Hoće li povjerenstva zvati i Sanadera tek treba vidjeti. Austrijance slučaj zanima i zbog naznaka da je od prodaje Hypa Narodna stranka Austrije dobila 13, a krajnje desni Savez za budućnost Austrije pokojnog Jörga Haidera 27 milijuna eura te da su pojedine obitelji povezane s politikom na prijevari ubrale oko 150 milijuna eura.

Svoj dio posla oko afere Hypo obavlja i austrijsko pravosuđe, odnosno posebna istražiteljska jedinica SOKO Hypo koja je prije dva tjedna u centrali Hypa u Klagenfurtu provela opsežnu raciju, za koju je državni odvjetnik Helmut Jamnig Kleine Zeitungu potvrdio da su joj “u središtu zanimanja bili i kreditni poslovi u Hrvatskoj”.