OSIJEK

Roditelji ne žele da im se djeca testiraju na drogu

07.06.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Tijekom drugoga polugodišta ove godine u svim srednjim školama Osječko-baranjske županije prvi put je provedeno sustavno testiranje dijela učenika na drogu, ali brojni roditelji nisu dali suglasnost za testiranje svoje djece, ističu u županijskom Centru za prevenciju ovisnosti

Po riječima voditeljice toga centra Marije Kribl, od 12.317 maloljetnih učenika srednjih škola suglasnost je potpisalo samo 7.996 roditelja, a testiranje je provedeno na 2.212 učenika.

Rezultati se još obrađuju no može se reći, istaknula je Kribl, da nije bilo mnogo srednjoškolaca koji su bili pozitivni na test.

To ne znači da rezultati ne bi mogli biti drukčiji jer, dodala je, 'sigurni smo da upravo djeca iz rizičnih skupina nisu testirana'.

Smatra da je je prava šteta što roditelji ne koriste mogućnost da na vrijeme otkriju imaju li im djeca problema s drogom. Napomenula je da su neki od roditelja istaknuli da 'ne žele svojoj djeci ugroziti budućnost', što je, istaknula je , potpuno neprihvatljivo stajalište jer su podatci tajni, a čak ni škole ne znaju o kojoj se djeci radi jer dobiju samo zbirne podatke.

'Izuzetno je važno otkriti u ranoj fazi ovisnost kod djece jer nikada se ne zna što slijedi poslije prvih iskustava', istaknula je. Podsjetila je da je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj u kojemu je prije šest godina počelo testiranje učenika na drogu uz suglasnost roditelja, i to u privatnoj gimnaziji Gaudeamus.

Potom je testiranje počelo i u Medicinskoj školi te se nastavilo organizirano i sveobuhvatno u organizaciji Centra za prevenciju. Premda je ovogodišnje testiranje najobuhvatnije i izuzetno važno, Kribl smatram da se sljedeće školske godine i škole moraju angažiranije uključiti u provedbu testiranja te roditeljima objašnjavati važnost toga postupka. Ocijenila je da je loše što su u nekim školama djeci davali u ruke obrasce na koje su se trebali potpisati roditelja, od kojih većinu nisu dobili roditelji.

Centar za prevenciju ovisnosti Osijek djeluje već 11. godinu i kroz njega je do sada "prošlo" 1400 osoba. Voditeljica Marija Kribl ističe da zabrinjava to što se u posljednje vrijeme kao novi ovisnici javljaju osobe koje primjerice koriste metazon ili neki drugi supsitucijski preparat koji se uvodi kao terapijski u fazi odvikavanja.