PLANOVI ZA 2018.

'Roditelji me svaki put za nedjeljnim ručkom pitaju kad ću im povisiti mirovinu'

07.01.2018 u 20:48

Bionic
Reading

Među reformama kojima se hvali Vlada je i ona mirovinskog sustava, a smanjenje odljeva mladih i radno sposobnih, kojima se treba bildati domaći ekonomski rast, Vlada kani provesti kroz mjere zapošljavanja mladih. Za sve to odgovara ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić koji je, gostujući u Dnevniku Nove TV, otkrio i detalje mirovinske reforme

Ministar Pavić rekao je da Vlada prvenstveno želi povećati plaće. Kroz to su povećali i naknade za samozapošljavanje s 35 tisuća na 55 tisuća kuna, a ukoliko se grupiraju u zadrugu mogu dobiti do 270 kuna. Osnaženo je i pripravništvo na način da je većina mladih ulazila u svijet rada kroz stručno osposobljavanje, odnosno radili su za minimalnu plaću, dok u privatnom sektoru nema gornjeg ograničenja na plaće.

'Država subvencionira 50 posto plaće. Drugim riječima, ako netko želi pripravniku dati i 10 tisuća kuna plaću, država će pokriti pola, zajedno s doprinosima', kazao je ministar Pavić u Dnevniku Nove TV.

Suočen s kritikama vezanim uz odljev mladih iz zemlje jer se vani za isti posao više zarađuje, nema uhljebljivanja po stranačkoj iskaznici, a u Hrvatskoj nema ulaganja pa ni novih radnih mjesta, ministar tvrdi da određeni optimizam ipak postoji.

'Imamo 54 tisuće više radnih mjesta u trećem kvartalu 2017. nego godinu dana ranije. Imamo rast prosječne plaće za 4,4 posto. Vlada gospodina Plenkovića povećala je dva puta minimalnu plaću. Povećali smo 6 posto plaću državnim i javnim službenicima', nabrojio je Pavić.

Vlada želi uključiti 50 tisuća korisnika u mjere zapošljavanja u okviru paketa 'Od mjere do karijere' teškog 1,6 milijardi kuna. Osim roga, rade se zasebne paketi od 400 milijuna kuna, za više od 3000 žena u programu 'Zaželi'. 'Lansirat ćemo 300 milijuna kuna vrijedan program vrtića, zapošljavanje dodatnih osoba -  700 zaposlenika u vrtićima kako bi se osigurao dvosmjenski rad u određenom broju vrtića u Hrvatskoj, kao i demografska mjera', rekao je Pavić.

  • +6
Sva lica Marka Pavića Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Na prigovore poslodavaca da ih se tretira kao bankomat za sva davanja i da je cijena rada previsoka, ministar odgovara da je želja Vlade povećati plaće, a isto tako smanjiti cijenu rada poslodavcima pa je već krenula u rasterećenje poreznih obveznika, posebice privatnika i tu napravila značajan iskorak. Po pitanju mirovinske reforme, Pavić najavljuje da će se cjelovita reforma provesti ove godine, a ciljevi su povećanje mirovina i strukturiranje odgovarajućeg mirovinskog sustava. 

'Svjesni smo da su mirovine male i moji roditelji me svaki nedjeljni ručak pitaju kad ću im povisiti mirovine. Ali Vlada je već povisila mirovine u prošloj godini 2,75 posto, što je bilo dodatnih milijardu kuna na proračun. Ove godine imamo dva najveća izdvajanja što se tiče proračuna, 1,4 milijarde za povećanje mirovina i 1,4 milijarde za povećanje plaća državnih i javnih službenika', podsjetio je Pavić.

  • +10
Prvosvibanjski prosvjed sindikata Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz stručnih krugova se čuje da je mirovinski sustav održiv još najviše deset godina. Što će biti onda, hoće li biti mirovina za nove umirovljenike? Svakako, odgovara ministar. 

'Omjer zaposlenika i umirovljenika zadnjih godina lagano raste. Imamo 54 tisuće više zaposlenih 2017. nego 2016. godine. No, isto tako smo svjesni da samo 19 posto umirovljenika je odradilo puni radni staž i da dobar dio njih nije uplaćivao. Iz proračuna se dotira 46 posto mirovina. Masa mirovine ukupno skoro 40 milijardi kuna i samo mala povećanja, za koja sam svjestan da našim umirovljenicima nisu dostatna, imaju refleksiju na proračun od milijarde kuna', rekao je.

  • +7
Prosvjed umirovljenika u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Po njegovoj procjeni, sigurni su i mirovinski fondovi: 73 posto njihovih ulaganja je u državne obveznice, dakle tu je apsolutna sigurnost. 'Vrlo mala je izloženost dionicama. Ostatak je u stranim obveznicama i kao takvi su sigurni. Želja nam je reformom vidjeti mogućnost povećanja ulaganja u drugi mirovinski fond kako bi se osigurala adekvatnost mirovina, vaših, mojih i mirovina svih onih rođenih nakon 1962. koji će ulaziti u mirovinu', rekao je Pavić u Dnevniku Nove TV.