KRUŽNO ZBRINJAVANJE

Rješenje za otpad u Dalmaciji: Na tri lokacije gradit će se pretovarne stanice

12.04.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Tri pretovarne stanice za otpad vrijedne 10 milijuna eura gradit će se u Sinju, Zagvozdu i na Braču, a ugovor o njihovoj gradnji potpisan je u srijedu u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je kako su te pretovarne stanice vrlo važne za kružno zbrinjavanje otpada, koji će se najprije dovoziti u pretovarne stanice, a zatim brigu o njemu preuzima Regionalni centar čistog otpada Lećevica.

Direktor Regionalnog centra čistog otpada Lećevica Ivan Vukorepa rekao je da bi izgradnja tih triju pretovarnih stanica trebala završiti do kraja godine.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat istaknuo je kako je obveza do 2035. godine smanjiti stopu odlaganja na 10 posto.

"To je vrlo ozbiljan zadatak za cijelo društvo i cijelu Republiku Hrvatsku. Zato je ovo jedan u nizu projekata za koje mislimo da je rješenje u tom pravcu“, rekao je Horvat i pozvao sve sudionike da taj posao što kvalitetnije završe i da počne edukacija stanovništva.