ODGODA ODGODE

Rješenje eurokrize nije na vidiku!

21.10.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy u zajedničkom priopćenju najavili su da konačni dogovor o usklađivanju plana za spas eurozone prebacuju sa samita EU-a ovog vikenda na sljedeću srijedu, 26. listopada. Vijest se teško može nazvati neočekivanom

Vjeran već uhodanoj shemi, njemačko-francuski duo je već niz puta odgodio konačno dogovaranje o funkcioniranju fonda za financijsku stabilnost, koji su u međuvremenu potvrdili svi parlamenti članica eurozone. Reakciju financijskih tržišta, koja opetovano loše reagiraju na manjak jasnih političkih odluka, također nije teško predvidjeti.

Kao razlog posljednje u nizu odgodi, navodi da se za eventualno proširenje fonda s aktualnih 440 milijardi eura na zasad neodređeni iznos o kojem se mnogo spekulira, ali malo zna, treba potvrdu njemačkog parlamenta koju bi Angela Merkel mogla zatražiti početkom slijedećeg tjedna.

Sarkozy i Merkel upriličit će novi sastanak u subotu prije zasjedanja, no po sadašnjem scenariju, najvažnija tema nedjeljnog samita će biti situacija u Italiji, od koje se očekuje da iznese vlastitu strategiju financijskog oporavka.

Nedogovor europskih čelnika ovaj put nije ostao bez komentara. Nestrpljenje, pa i rastuću frustraciju izostankom konačnog dogovora dao je naznačiti Ollie Rehn, europski povjerenik za ekonomske poslove, izjavom da ja kooperacija Njemačke i Francuske 'od iznimne važnosti'. Budući da je izvor neslaganja funkcioniranje EFSF-a, Rehn je izrazio sumnju u francuski prijedlog prema kojem bi se fond za stabilnost direktno financirao preko Europske središnje banke, točnije valja provjeriti je li on u skladu s europskim ugovorima.

Njemačka se zasad protivi opciji prema kojoj bi EFSF funkcionirao poput banke koja kreditira posrnule članice eurozone.

Radi li se sukobu koje je težak, ali ne i nerješiv ili pak o relativno usklađenim stavovima dviju zemalja koje tek treba formalizirati, interpretacije su koje pretjerano ne pomažu odveć fragiliziranoj eurozoni.