BELGIJSKI PREMIJER:

'Riješiti pitanje granice sa Srbijom prije ulaska u EU'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.06.2010 13:00
  • Objavljeno 01.06.2010 u 12:57
Yves Leterme

Yves Leterme

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je u utorak belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.

Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. "Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti", kazao je Leterme i ocijenio da je to "povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije".

Rekavši da su pregovori u "konačnoj i kritičnoj fazi", Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora.

ao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava.

"Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće", rekao je belgijski premijer.

Također je dodao da "ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23".

Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu "ne gubi vrijeme", istaknuvši da "ne postoji zamor od proširenja". "Mi u tome želimo biti pošteni posrednici", kazao je Leterme.

Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore. "Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor", kazala je Kosor.

S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu. "Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom", rekla je Kosor.

"Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno", zaključila je hrvatska premijerka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi