DIŽU SE NASIPI

Rijeke prijete, u pomoć stigla vojska

12.09.2014 u 17:01

  • +14

Kritično u Karlovcu i kod Siska

Izvor: Pixsell / Autor: Dominik Grguric/PIXSELL

Bionic
Reading

Pomoć u obrani od poplave na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije od danas pružaju pripadnici Oružanih snaga RH, temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), priopćilo je Ministarstvo obrane.

U Gornjem Mekušju, jugoistočnom predgrađu Karlovca uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, vojnici namjenski organizirani za pomoć poplavljenim područjima pune vreće i podižu tzv. zečji nasip, zbog očekivanog rasta vodostaja rijeka u večernjim satima.

Odluku je temeljem zahtjeva DUZS-a donio ministar obrane Ante Kotromanović, a pomoć će pružati 350 vojnika. Tijekom današnjeg dana na područje Karlovačke županije upućeno je sto pripadnika Oružanih snaga u sklopu Namjenski organiziranih snaga, dok će preostalih 250 pripadnika OS RH na područje Sisačko-moslavačke županije biti upućeno sutra, navodi MORH dodajući da će daljnji angažman vojske na terenu ovisit će o procjeni DUZS-a.


Voda nije za piće u Dubrovniku i Šibeniku

Uslijed obilne kiše koja danas pada na dubrovačkom području došlo je do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik.

Zbog obilnih oborina na šibenskome području, zamutilo se izvorište Jaruga, a na temelju prve analize Zavoda za javno zdravstvo, utvrđeno je da voda nije za uporabu, izvijestio je šibenski Vodovod i odvodnja d.o.o.

Voda se ne smije upotrebljavati za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu zbog neugodnog mirisa i mutnoće. Voda se analizira, a prve informacije o rezultatima kemijske analize javnosti će biti dostupne sutra, 13. rujna, izvijestio je Vodovod i odvodnja.

Uzorci su poslani u Zavod za javno zdravstvo u Zadar, a istodobno se, kako je priopćila šibenska komunalna tvrtka, "poduzimaju mjere sanacije" pa se očekuje da će se stanje uskoro stabilizirati.