KIBERNETIČKI KRIMINAL

Rijeka: Krivotvorenjem dobio VIP tretman u predsjedničkoj loži

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 17:36
  • Objavljeno 03.07.2020 u 17:36
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: ArtmannWitte / Alamy / Alamy / Profimedia

Primorsko-granska policija je kazneno prijavila 36-godišnjeg hrvatskog državljanina za četiri kaznena djela računalne prijevare od čega tri u pokušaju, te za teška kaznena djela protiv računalnih sustava, podataka i računalno krivotvorenje pomoću kojih je dolazio do VIP ulaznica.

Policija je kaznene prijave iz domene kibernetičkog kriminala podnijela nakon opsežne istrage, priopćeno je u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Trideset šestogodišnjak je osumnjičen da je osmislio naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te na adresu međunarodnog sportskog udruženja i nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao poruke radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja.

Kriminalističko istraživanje počelo je u studenom 2019. temeljem saznanja o mogućoj zlouporabi računalnih sustava, programa i podataka.

Utvrđeno je da je osumnjičeni 36-godišnjak izradio računalne podatke u namjeri počinjenja kaznenih djela. Naime, u veljači 2019. uplatio je registraciju i održavanje domene kako bi je koristio kao vjerodostojan računalni podatak jednog od državnih tijela.

Isto tako, osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te putem elektroničke pošte u rujnu i studenom 2019. na adresu međunarodnog sportskog udruženja te nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao više poruka radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja.

U najmanje jednom od slučajeva uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži. U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenoga na području Primorsko-goranske županije. Pri tome su izuzeta računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima.

Također, obavljene su i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje navedenih kaznenih djela. Uspješnom provedbom ovog kriminalističkog istraživanja otkriven je identitet počinitelja koji je, lažno se predstavljajući kao visoki dužnosnik jednog od državnih tijela, dovodio u zabludu sportska udruženja te je spriječen u daljnjem činjenu istovrsnih kaznenih djela, priopćila je PU primorsko-goranska

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!