ISKAPANJE ŠLJUNKA?

Riječ stručnjaka: Evo zašto je nasip mogao puknuti

22.05.2014 u 23:12

  • +2

Krenula obnova nasipa u Rajevom Selu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

'Kada se neka građevina lomi, može se vjerovati da je preveliko opterećenje nego što je predviđeno ili da je napravljeno neadekvatno rješenje ili pak da su radovi provedeni neadekvatno', kazao je za Dnevnik 3 HTV-a umirovljeni profesor Građevinskog fakulteta Frano Verić

Kaže da nasipi obično pucaju jer voda podiže sloj gline ispod nasipa koji je male debljine i izlijeva se u zaobalje. 'To su najčešći uzroci loma', kaže za HTV. Pojašnjava da je, kada se rade dionice nasipa, riječ o etapama dužim od rupa koje su nastale na nasipu na Savi na dva mjesta.

'Ako je u pitanju lokalni lom, to vjerojatno znači da se dogodilo nešto u podzemlju što je poremetilo statiku', dodaje.


Na pitanje je li vađenje šljunka moglo utjecati na puknuće, kaže: 'Određeni iskopi mogu djelovati i povoljno i nepovoljno. Iskopima se može se smanjiti tlak vode i rasteretiti, ali to se ne radi stihijski.'

Smatra da su naši nasipi rađeni prema standardima, no i da su 'ispitivanja nekada racionalizirana', pa se ne obavljaju na svakih 50 ili sto metara, već na svakih 500, kako bi se uštedjelo.

Kaže kako je sada na stručnjacima da geodetski snime nasip i puknuće, da naprave istražno bušenje te istraže ostale dionice nasipa.