sastanak s ministrima

Ribić: U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći. Čega su se to odrekli poduzetnici?

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 23.04.2020 20:25
  • Objavljeno 23.04.2020 u 19:42
Vilim Ribić

Vilim Ribić

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, kazao je nakon trosatnog sastanka s predstavnicima Vlade RH da se sindikati ne žele odreći ničega

Sastanak u zagrebačkom NSK trajao je tri sata, a razlog za njega je poznat- koronakriza koja je izazvala ogromnu rupu u proačunu. Ribić je kazao da se od njih nije tražio nikakav prisatnak na nekakva smanjena prava.

"Nije se tražilo nikakav pristanak. Bio je konzultativni sastanak, htjelo se razmijeniti mišljenja, koja su rješenja i mišljenja. Imali smo suglasnost oko temeljnih stvari. To nije bilo upitno,. Ali, kako da to napravimo. Sindikati su upozorili - sada nije trenutak za intervencije u plaće. Vlada to nije otvarala. Sindikati su došli jer su znali da su plaće u fokusu.

Nema ni jedne zemlje koja smanjuje plaće. U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći. Postoji zaduživanje što je uobičajen način u drugim zemljama. Ministar Marić je sam izjavio da suficit i deficit nisu u fokusu. Svako smanjenje plaća bi dovelo u pitanje agregatnu potražnju. Nema ni jedne zemlje koja smanjuje plaće", kazao je Ribić u RTL-u Danas.

Upitan u kojem trenutku dolazi vrijeme kada bi sindikati bili spremni za razgovor o smanjenju plaća kazao je da je to kada presuše izvori za zauživanje u zemlji inozemstvu.

'Onda se može pričati o plaćama. Ali mora se razgovarati i o drugim segmentima. Što to poduzetnički sloj, čime se on žrtvuje? Mi sada ne vidimo žrtvu u poduzetničkom sloju', rekao je Ribić.

  • +10
  • +7

Konzultativni sastanak predstavnika Vlade i sindikata državnih i javnih službi

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!