NASTAVAK PREGOVORA

Sindikati od Vlade traže veću božićnicu, osnovicu i dar za djecu, Ribić otkrio i kad fakulteti štrajkaju

11.11.2019 u 09:23

Bionic
Reading

Nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnome kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama sindikati su najavili kako će se u četvrtak održati sastanak na kojem će Vlada izjasniti o njihovom prijedlogu

'Zahtjev za rast osnovice 3+3+3, 2.500 kuna božićnica, povećanje proračunske osnovice na 5.000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Dogovorili smo se da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva', navodi predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Dodao je kako će se provesti mini analiza 'koja će poslužiti tome da imamo zajednički stav Vlade i sindikata'.

'Ona velika analiza je promjena cjelokupnog sustava plaća i neće sigurno biti napravljena prije izbora. Ta promjena sustava plaća nema veze s ovom mini analizom, radi se o osnovici, objasnio je Ribić te dodao kako se u utorak štrajka na fakultetima.

Na pitanje što očekuju rekao je da smatra kako se neće ići na zabranu štrajka. 'Moramo čuvati dostojanstvo tolikog velikog broja naših ljudi. Vlada je dužna o tome voditi brigu, uvijek postoji metoda da se iz toga izađe, da bude win - win situacija', navodi.

Predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je da ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nije bila na sastanku te da očekuju poziv.

Sindikati prosvjetnih radnika u štrajku traže izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda, a Vlada bi na ovom sastanku trebala dati posljednju ponudu, piše N1.

'Treba naći varijantu u kojoj ljudi koji su u štrajku nisu povrijeđeni i poniženi. Oni moraju imati neko svoje zadovoljstvo, a s druge strane Vlada ne bi trebala biti gubitnik', poručio je, uoči sastanka, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić koji smatra kako bi bilo razumno da se nađe neki dogovor kako bi se štrajk okončao, no ne zna hoće li on završiti ovaj tjedan.

  • +7
Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Dodao je da su danas trebali imati sastanak s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak vezano za zahtjeve sindikata u štrajku, no nikakav poziv još nisu dobili.

Dubravko Jagić iz Sindikata policije rekao je da će za svoje članove napraviti ono što zaslužuju. 'Ako ne bude rezultata uvijek postoji mogućnost da možemo napraviti bijeli štrajk, ali kao upozorenje, ne prijetnju, da svi shvate da su policajci, carinici, probacija... potplaćeni', navodi.

Ministar rada Josip Aladrović naglasio je da će plaće u prosvjeti i ostalim javnim službama, dok u Ministarstvu budu analizirali sustav plaća u idućih šest mjeseci, porasti kroz dizanje osnovice za 6,12 posto, po principu 2+2+2, i to početkom, sredinom i krajem sljedeće godine.

Ako sustav plaća ne bude uređen do kraja lipnja, prosvjetarima će koeficijenti biti povećani za dva posto.

Pisanu ponudu Vlade sindikati će poslati na referendum svojim članovima koji će se tako očitovati prihvaćaju li je ili ne, kako navodi predsjednik Nezvisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Štrajk u osnovnim i sredjim školama i dalje traje, a danas štrajkaju škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.