štrajk u obrazovanju

Prosvjetari priprijetili Plenkoviću da će mu novim prosvjedom pokvariti skup EPP-a, otkrili i gdje se štrajka u ponedjeljak

08.11.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Sindikati su i u petak održali konferenciju za novinare. Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za jedan medij u četvrtak navečer potvrdio njegovu tvrdnju da Vlada obrazovanju nudi nulu ili ništa

Također je poručio da ne zna kako ministar Josip Aladrović misli da je intenziviran dijalog između sindikata i Vlade kad se od utorka nisu vidjeli, osim Mihalinec njega na TV-u.

Mihalinec je rekao kako su strani konzultanti došli napraviti izvješće o složenosti poslova u Državnom inspektoratu, kojem će se povisiti koeficijenti.

'Može se, ima se, hoće se', poručio je Mihalinec, dodavši da se za učitelje neće, ne može i nema se.

'To je najbolja poruka svima u sustavu obrazovanja kako oni za Vladu ništa ne vrijede. Također da Vlada ne stoji iza reforme u obrazovanju jer da stoje iza reforme, onda nositelji te reforme od njih ne bi svaki dan doživljavali poniženja', kazao je Mihalinec, dodavši da se ne treba čuditi zbog toga što ova reforma neće uspjeti.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da je danas 21. dan štrajka koji se sustavno provodi u školama. 'Rezultati su sustavno iznad 90 posto. Odaziv u današnjem štrajku je 94 posto', otkrila je Šprem.

Ponovila je ono što je kazao Mihalinec - očito je da novca nema jedino za ljude koji rade u obrazovnom sektoru.

Poručila je da će Vlada snositi odgovornost za to što reforma obrazovanja neće uspjeti jer učitelji nisu motivirani.

'Vlada ih sustavno demotivira, a oni su nositelji ove reforme', istaknula je.

  • +9
Konferencija za medije SHU i NSZSŠH Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Šprem je navela da sindikati nisu ucjenjivali Vladu RH. 'Možda je bilo ucjena između HDZ-a i HNS-a', dodala je. Smatra da su se sredstva trebala pronaći već u ožujku ove godine, kada su oni istaknuli svoje zahtjeve.

'Ne da Vlada nema novca, nego ga ne želi dati. Ovoj vladi je obrazovanje zadnja rupa na svirali', navela je Šprem.

Ne očekuju mnogo od sastanka u ponedjeljak, ali imaju alate za to da rade sustavan pritisak jer u sustavu obrazovanja radi preko 60 tisuća ljudi.

Izvor: Pixsell / Autor: Video: Luka Stanzl/PIXSELL

Šprem je istaknula da prosvjed Vladi u ponedjeljak nije puno značio, ali će im značiti kad dođe predsjedanje Europskom unijom jer ni siječanj nije daleko, ali bliže je skup EPP u Zagrebu od 19. do 21. studenoga, kada će mnogi europski čelnici doći u Zagreb.

'Plenarna sjednica EPP-a bit će 20. studenoga u Areni u Zagrebu. Učitelji trebaju uputiti glas prema Europi. Razmišljat ćemo o tome da organiziramo novi prosvjed u skladu s tim terminom', istaknula je sindikalna čelnica.

Mihalinec je kazao da će u utorak štrajk biti u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

  • +36
Prosvjed na Markovu trgu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX