SINDIKATI OGORČENI

Ribić o Vladi: dijabolično je da ih ne zanima sudbina 800.000 građana

30.04.2016 u 10:46

Bionic
Reading

Gost emisije 'Intervju tjedna' Prvog programa Hrvatskog radija bio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. U polusatnoj emisiji govorio je o pregovorima s Vladom čiji je cilj povećanje plaća u javnom sektoru za koje je sporazumom utvrđeno da moraju rasti kada poraste i BDP zemlje

Ribić je sumirao da je krajnje nezadovoljan pregovorima iz kojih je izašao frustriran i zbunjen.

'Nije nam jasno kako ljudima na strani Vlade toliko toga može biti nejasno. S jasnom argumentacijom mi ne možemo doći do njihovih glava. Pregovori nisu ni počeli zbog obrazloženja da nema novca u proračunu. Pa ako ih nema, tek onda treba pregovarati', rekao je.
Pojasnio je da članovi sindikata za sada čekaju jer vjerojatno ne shvaćaju koliki se apsurdi događaju.

Krenut će masovne tužbe

No neće čekati vječno: 'Sindikati će morati pokrenuti korpus sudskih tužbi ako se uskoro ništa ne dogodi. Dijabolično je da ovu Vladu to ne brine. Premijer ne dolazi na naše sastanke. Petrov ne vidi nikakav problem. Računaju da će ove godine održati deficit i javni dug, a dugove od tužbi rješavat će netko drugi', rekao je.

Dodao je i da toliko problema nije bilo ni s jednim premijerom, a Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića nazvao je izvršiteljima volje globalnih financijskih krugova.

Trošak sedam milijardi kuna

Čudi ga kako Vladu ne zanima 250.000 građana zaposlenih u javnim službama o čijim plaćama ovise i njihove obitelji, sveukupno oko 800.000 ljudi. Otkrio je da teret povećanja plaća neće iznositi 1,8 milijardi, već sedam milijardi kuna, što bi slomilo proračun, zbog čega Vlada ne smije izbjegavati pregovore.

Spremni su u sindikatima, kaže Ribić, na reprogram rasta plaća koje sporazumom treba pokriti. Jasno im je da se plaće ne mogu povećati odmah, no barem žele znati koliko dugo treba čekati.

'Oprao' je Ribić i bivše ministre u Vladi Zorana Milanovića, Miranda Mrsića i Milanku Opačić: 'Imam probavne smetnje kad njih čujem kako pričaju o radničkim pravima. Mi smo četvrta najlošiji zemlja u EU po cijeni radne snage. To je rezultat djelovanja socijaldemokratske vlade', rekao je.