SINDIKALNO ORGANIZIRANJE

Ribari predlažu odgodu ulaska Hrvatske u EU

  • Autor: L. A.
  • Zadnja izmjena 19.07.2012 19:09
  • Objavljeno 19.07.2012 u 18:17
ribari mriža

ribari mriža

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Zadru je danas najavljeno osnivanje i konstituiranje sindikalne organizacije ribara u okviru Sindikat turizma i usluga Hrvatske na nivou čitave Hrvatske. Ribari se sindikalno organiziraju nezadovoljni stanjem u ribarstvu. Zamisao je okupiti svih 10.000 ribara, a potom organizirati i vlastiti sindikat

'Ribari i ribarska industrija su podcijenjeni. Potrebno je eliminirati crno tržište, sivu zonu, monopole, pojednostaviti administraciju i postupak dobivanja dozvola, što je trenutačno vrlo komplicirano. Treba proglasiti ZERP, jer gubimo riblji fond zbog talijanskih ribara koje love u našem području. Cijena plavog dizela je prevelika, mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu sređeni, ulov ribe je katastrofalan… Problema je puno, a dobro je znano da jedno radno mjesto ribara vezuje deset radnih mjesta', kazao je pravni savjetnik SSSH Županijskog ureda Zadar Vedran Uranija koji je ribarsku industriju nazvao ključnom za gospodarski oporavak i izlazak iz krize.

Predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić je stanje u hrvatskom ribarstvu ilustrirao rečenicom: 'Ribarske mreže se kidaju od problema koje se gomilaju godinama.' Korak dalje otišao je predstavnik ribara Zadarske županije Dragan Govorčin koji predlaže odgodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 'dok se naši prvi susjedi ne počnu ponašati europski'.

'Najveći problem je to što nismo proglasili isključivi gospodarski pojas. Ne želim koristiti izraz ZERP, jer je to izmišljotina Sanaderove administracije. Obavezni smo to učiniti zbog naše djece, ali i međunarodne zajednice. Ribarstvo je način života, no vlast na sve gleda profiterski. Ribarstvo održava populaciju na otoku, nestane li ribarstva nestat će i ljudi, a tko će nam onda čuvati granicu', dramatičnim je tonom govorio Govorčin.

Inicijativu učlanjenja ribara u Sindikat turizma i usluga pokrenuo je teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Šibensko-kninsku i Zadarsku županiju Svetislav Džale koji je kao sljedeće korake Inicijativnog odbora najavio sazivanje Izborne skupštine i okrupnjavanje članstva.

'U dva tjedna pristupnicu je potpisalo 30 zadarskih ribara, a do sada ostvareni kontakti jamče odličan rezultat, a to znači respektabilnu organizaciju koja će na kraju prerasti u samostalni Sindikat ribara Hrvatske', zaključio je Džale.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi