SPORNO POGLAVLJE 13.

Ribari napuštaju HDZ

05.10.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Dvojica istaknutih istarskih ribara, predsjednik Ceha ribara Istarske županije Tonči Trevižan i predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare croaticum Daniele Kolec, zatražili su ispis iz HDZ-a

'Ne možemo više prihvatiti takvu politiku stranke koja je, po našemu sudu, zadnjih dvije godine izašla iz svih etičkih i moralnih okvira. Svaki pojedinac ima svoje prioritete i ciljeve koje postavlja u prvi plan. Naši prioriteti i ciljevi bili su i jesu da izađemo kao pobjednici u vezi graničnog spora sa Slovenijom.

Nažalost, premijerka Jadranka Kosor je sa svojim radom i ponašanjem doprinijela da unaprijed izgubimo taj spor', navode u pismu upućenom predsjedniku umaškog Gradskog odbora HDZ-a Jurici Šiljegu

'Osjećamo se ugroženi jer s politikom koju vodi stranka sa Slovencima mi ćemo ribari najviše nagrabusiti. Zatražili smo ispisnicu jer se ne možemo složiti da trguju s našim morem, a što dobivamo za uzvrat - ulazak u EU. Od 2000. g. svaka vlada obećavala je neku jadransku orijentaciju na more, turizam, ribarstvo, a mi vidimo kako svaki dan gubimo sve više', pojašnjava razloge Trevižan, dodajući kako ne mogu biti kontradiktorni sami sebi i ostati u stranci čiju politiku ne podržavaju.

Razočaran je i Kolec, ribar koji je svojevremeno zdušno podupirao stranku, pa čak i nastupio u propagandnom spotu Jadranke Kosor, no danas se pita: 'Gdje su sad Roce, Šetić i oni veliki HDZ-ovci koji su nam 2001/02. dali potporu? Mi smo sada prepušteni stihiji. Ti političari žive u svom virtualnom svijetu i misle da je sve bajno'.

Kako se navodi u pismu kojim traže ispisnicu iz HDZ-a, zahvaljujući takvoj politici Slovenci su dobili povijesna prava da ribare do Vrsara, malogranični sporazum je ušao u Poglavlje 13 koje se odnosi na ribarstvo, a u sporu Kosor – Pahor premijerka je stavila u pitanje akvatorij od 180 četvornih kilometara, a ne samo granicu.

'Sve navedeno je u suprotnosti hrvatskih ribara i danas smo svjedoci da smo svih ovih godina prevareni', kažu zahtijevajući da ih se ispiše iz stranke. 'To ne znači da jednoga dana nećemo ponovo surađivati pod uvjetom da stranka opet postavi u zadane okvire očuvanje nacionalnog interesa i teritorija, kao što je to napravila 90-ih', poručuju Kolec i Trevižan.