INTERVENCIJA SPAŠAVANJA

Ribari: Branit ćemo granicu na moru!

22.03.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Ako se pokaže da je posredovanje Ollija Rehna i Ahtisaarijeve komisije trojanski konj za potrebe velikoslovenske politike, očekujem da će cijela Hrvatska (u)stati u zaštitu i očuvanje našeg teritorijalnog integriteta, poručuje savudrijski ribar, potpredsjednik Ceha ribara Bujštine i predsjednik Stožera za obranu integriteta teritorijalnih voda RH Danilo Latin

Poznat u javnosti kao 'čuvar' morske granice, odnosno crte sredine u Savudrijskoj vali, Danilo Latin podastire brojne dokaze i primjere u prilog Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Između ostalog, zanimljivo je i Latinovo iskustvo spašavanja slovenskih ribara 1993. Za ljetnog neverina oko 23 sata slovenska ribarica koja se nalazila pola nautičke milje južnije od crte sredine i 1,7 milje od ulaza u Savudrijsku valu zatražila je pomoć od slovenske lučke kapetanije i slovenske pomorske policije.

Toj je ribarici prijetila havarija zbog snažnog nevremena, kao i opasne rute kojom plove brodovi za Trst. Kako im nitko nije odgovorio sa slovenske strane, Latin je odredio poziciju ugrožene ribarice, koju je proslijedio preko Rijeka radija Lučkoj kapetaniji u Kopru.

No, preko Rijeka radija upućena je povratna informacija po kojoj se slovenska ribarica nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, pa slovenski organi vlasti nemaju prava pristupiti spašavanju svojih državljana. 'Prekinuo sam tada ribariti, svjestan potreba pomaganja kolegama u opasnosti, pa sam dvojicu slovenskih ribara i njihov brod uzeo u tegalj. Oni su mislili da ću ih dovesti samo do crte sredine, no ja sam ih doteglio u Piran, unatoč opravdanoj bojazni da ću imati problema s njihovom policijom. Nakon što sam zavezao brod za bankinu, vidio sam slovenski policijski gliser s uključenim radarom, koji je pratio poziciju i komunikaciju preko crte sredine Savudrijske vale. No, nije intervenirao, jer se radilo o moru druge države. Zato, koji je to pravni akt u međuvremenu promijenio takvo stanje, koje su godinama prihvaćale obje strane?', pita se Latin.

Marino Štokovac, ribar iz Crvenog Vrha, očekuje od naših političara da barem zadrže postojeće stanje, s tim što je osobno za to da se dopusti Slovencima izlaz na otvoreno more, piše Slobodna. On je uvjeren kako je cijela slovenska politika pod pritiskom njihovih desničara i nacionalista, pa stoga posežu za hrvatskim teritorijem. 'Ovaj dio mora i kopna u Istri nikada nisu bili njihovi. Nikada!', naglašava Štokovac.