SUSRET JOSIPOVIĆA I IVANOVA

RH podupire euroatlanske ambicije Makedonije

31.10.2011 u 15:25

Bionic
Reading

Odnosi Republike Hrvatske i Republike Makedonije na zavidnoj su razini, bez otvorenih pitanja i Hrvatska u potpunosi podupire makedonske euroatlantske ambicije, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon razgovora s makedonskim kolegom Đorđijem Ivanovim

"Hrvatska podupire euroatlantske ambicije Makedonije i nada se da će spor koji Makedonija ima s Grčkom oko svojeg imena i nacionalnog identiteta biti riješen na obostrano zadovoljstvo" rekao je Ivo Jospović u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka s makedonskim predsjednikom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik kazao je da je jedna od tema razgovora bila status pripadnika hrvatske i makedonske nacionalne skupine u dvjema državama i da su dvojica predsjednika zaključila kako je odnos prema njima primjeren i da obje zemlje podupiru nacionalni identitet manjinske zajednice.

Josipović i Ivanov razgovarali su i o suradnji na raznim područjima, utvrdivši da ima još puno prostora za jačanje odnosa, osobito u gospodarstvu, te da treba uložiti pojačane napore u otklanjanju manjih problema koji se pojavljuju u provedbi gospodarske suradnje.

"Gospodarstva Republike Hrvatske i Republike Makedonije su komplementarna i, uz razvoj bilateralne suradnje, postoji dobra mogućnost nastupa na trećim tržištima", zaključio je hrvatski predsjednik.

Đorđi Ivanov
novinarima je rekao da su razgovori dvaju izaslanstava bili otvoreni i iskreni i čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora o članstvu u EU.

"Makedonija je sretna zato što je Hrvatska završila pregovore jer će to, zbog prijenosa iskustava koristiti ne samo njoj već i cijeloj regiji", kazao je Ivanov, zahvalivši hrvatskoj na potpori nastojanjima njegove zemlje da uđe u NATO i EU.

Makedonski predsjednik naglasio je kako se razgovaralo o potrebi stvaranja nove infrastrukture kako bi se mogli iskoristiti svi potencijali gospodarstava zemalja u regiji.

Obje su zemlje, po njegovim riječima, zainteresirane za nastavak projekta Jadransko-jonske inicijative, u kojoj bi Makedonija željela postati punopravnom članicom.

Neposredno uoči izjave za novinare dvaju predsjednika, ministri pravosuđa Hrvatske i Makedonije Dražen Bošnjaković i Blerim Bedžeti potpisali su međudržavni sporazum o izručenju, a Ivanov je ocijenio da je to još jedan doprinos stabilizaciji cijele regije i spriječavanju neugodnih posljedica stanja nasljeđenog iz prošlosti.

Makedonski predsjednik u nastavku programa razgovarat će u Hrvatskom saboru s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, sastat će se i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem, a održat će i govor u Hrvatskoj gospodarskoj komori.