izmjene zakona

Rezultat pregovora sa sindikatima: Milanoviću plaća veća za 1800, a Plenkoviću za 1500 kuna, no oni čak nisu najveći dobitnici

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 24.11.2022 21:51
  • Objavljeno 24.11.2022 u 21:51
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ove godine značajno će rasti plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one premijera, predsjednika Republike, predsjednika Sabora, saborskih zastupnika i lokalnih čelnika

Nakon što je Vlada danas Saboru uputila zakonske izmjene kojima se osnovica za dužnosnike izjednačava s onom za službenike, značajno će porasti plaće premijeru, predsjedniku, saborskim zastupnicima i drugim dužnosnicima.

Plaće najviših političara tako će biti u prosjeku za oko 1000 kuna veće, nakon što su sindikati izborili povećanje osnovice za šest posto od listopada i dodatnih dva posto od travnja iduće godine, donosi Jutarnji.hr. Osnovica za dužnosnika nije se mijenjala od 2014., no sada će se povećavati svaki put kad sindikati izbore novu povišicu pa će resorni ministri pregovarati sa sindikatima i o svojoj plaći.

Iako su se u Vladi pravdali da su istodobno smanjili koeficijente te da se plaća neće povećavati, nakon što su zakon uputili u javno savjetovanje, sindikati su izborili veću osnovicu, a Vlada nije dodatno smanjila koeficijente, već se sada oni računaju s tom većom osnovicom.

Premijerova plaća sada je na razini od oko 24.000 kuna neto. Od travnja će biti veća za oko 1500 kuna, dok će predsjedniku Milanoviću rasti za 1800 kuna. Najviše će na dobitku biti predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović čija će plaća od travnja biti veća za oko 3000 kuna.

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna.