RESTART KOALICIJA

Glasovac objasnila kako će svako dijete u Hrvatskoj imati jednako pravo na pristup uspjehu

16.06.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Restart koalicija predstavila je u utorak program za obrazovanje s naglaskom na dostupnom i kvalitetnom obrazovanju, pri čemu je lider koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio da ulaganje u obrazovanje i znanost nije trošak, već najpametnija investicija u budućnost.

"To je jedna od najvažnijih politika za SDP jer ulaganje u znanost, obrazovanje, tehnologiju, inovacije za nas nije trošak, nego najpametnija investicija u budućnost. Ujedno je i ključni mehanizam za transformaciju društva prema suvremenoj ekonomiji i progresivnom društvu", rekao je Bernardić na konferenciji za medije.

Obrazovni program sastoji se od tri ključna cilja - kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, podrška obrazovnim radnicima te obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo.

Restart koalicija želi osigurati jednaku kvalitetu obrazovnog procesa na svim razinama i područjima, od jaslica i vrtića, preko škola, do visokoškolskih institucija te znanstvenih ustanova i ustanova za obrazovanje odraslih.

Zadatak im je, ističe Bernardić, da školske torbe i zadaće ostanu u školi te ulaganje u rad i kontinuirano usavršavanje nositelja odgojno-obrazovnih procesa.

Poručio je da zbog krize neće dirati teško stečena prava učitelja, odnosno plaće u obrazovnom sektoru, već će poboljšati njihov status.

Neke od najvažnijih mjera su osiguravanje dostupne mreže jaslica, vrtića i ustanova predškolske skrbi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, kao i besplatan obrok za svako dijete, izgradnja novih, dostupnih i povoljnih smještajnih kapaciteta u učeničkim i studentskim domovima.

Glasovac: Novaca ima, pitanje su prioriteti

"Cilj je da svako dijete u Hrvatskoj, bez obzira dolazi li iz male općine ili velikog grada, siromašne ili bogate obitelji, bez obzira na porijeklo i ime, ima jednako pravo na pristup uspjehu, a to znači jednako pravo na dostupno i kvalitetno obrazovanje", poručio je Bernardić.

  • +19
Predstavljanje programa za obrazovanje RESTART koalicije Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Saborska zastupnica Sabina Glasovac istaknula je da mjere kojima će postići ciljeve uključuju nastavak cjelovite kurikularne reforme za poseban pristup djeci i ujednačavanje standarda, uvođenje devetogodišnje osnovne škole s cjelodnevnom nastavom i izvannastavnim aktivnostima, građanski i zdravstveni odgoj te besplatnu edukaciju mladih za nova znanja i vještine.

Tu su i Fond za kreditiranje učenika i studenata, Nacionalni program za bolju kvalitetu obrazovanja mladih, centri kompetentnosti u svim strukovnim obrazovnim sektorima, besplatni i digitalno dostupni tečajevi, učenje na daljinu bez obzira na godine i mjesto življenja te nova strukovna zanimanja.

"Činjenica je da je u 2020. osigurano 465 milijuna kuna u proračunu za Ministarstvo obrane, a 240 milijuna kuna za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Stoga, kad mi postavite pitanje gdje su novci - ima novaca, samo je pitanje što su naši prioriteti", poručila je Glasovac.

Što se tiče vremenskog okvira reforme obrazovanja, ističe da imaju kratkoročne i dugoročne mjere jer neće sve projekte moći provesti u jednom mandatu, poput uvođenja devetogodišnjeg obaveznog obrazovanja.

Neke se druge stvari, poput građanskog odgoja, obroka i vrednovanje ocjenjivanja, mogu i moraju riješiti u prvoj godini mandata, navela je Glasovac.