MOMČILO KRAJIŠNIK

'Republika Srpska nije država, ona je samo dio BiH'

28.09.2013 u 19:13

Bionic
Reading

Bosanski Srbin i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je proveo 13 i pol godina u zatvoru zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, šokirao je svoje sunarodnjake izjavom da Republika Srpska nije država, piše Večernji list

'Međunarodno priznati subjekt – država jest Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. RS je jedan dio BiH i točka', kazao je Momčilo Krajišnik, jedan od osnivača RS-a, u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, za 'Centralni dnevnik' sarajevskog FACE TV-a, a prenosi Večernji list.

Priznao je Krajišnik u emisiji, koja će biti emitirana danas u 18.45 sati, da je podjela BiH dogovorena još 1993., ali da je krvavi rat trajao još dvije i pol godine dok se na terenu nije postignut omjer 51 posto za Federaciju i 49 posto za Republiku Srpsku. Za Krajišnika je Slobodan Milošević glavni 'krivac' što je Sarajevo pripalo Federaciji, a ne Republici Srpskoj.

'Nemam simpatija prema Miloševiću jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi netko trebao slaviti Miloševića, onda ste to vi', kazao je Krajišnik.

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, pohvalio je njihovo djelovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

'Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umjeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nisu krivi', još jednom je iznenadio Momčilo Krajišnik bosansku i srbijansku javnost.

Momčilo Krajišnik bio je predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.