VOLI GA MLADO I STARO

Renzi stvarni dobitnik talijanskih izbora

08.03.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Veliki pobjednik talijanskih izbora je populist Beppe Grillo no mladi gradonačelnik Firence Matteo Renzi se ukazuje kao manje upadljivi dobitnik masovnog prosvjednog glasovanja koje prijeti uništiti stari politički sustav.

Renzi, telegeničan 38-godišnji političar američkog stila, koji je proputovao Italiju u kamperu prije no što je Grillo to učinio u svojoj kampanji, suprotnost je bezbojnom čelniku talijanskog lijevog centra Pier Luigiji Bersaniju, najvećem izbornom gubitniku.

Dok Bersanijev govor kod publike izaziva zijevanje Renzi je dinamičan i artikularan govornik koji zna naći način da podigne slušateljstvo. Bersani je nezanimljivom kampanjom potrošio prednost od 10 posto pred Berlusconijevim desnim centrom u ispitivanjima javnog mnijenja i na kraju ostvario tek mršavu pobjedu u glasanju za donji dom parlamenta i ostao bez nadzora u senatu, ključnom za vladu.

Sada Renzi čeka svoj trenutak dok se Bersani bori za preživljavanje očajnički pokušavajući postići dogovor s Grillom koji bi mu omogućio da sastavi manjinsku vladu uz podršku Grillovog pokreta Pet zvjezdica. S obzirom da Grillo Bersanija vrijeđa u svakoj prilici, čini se da su tanki izgledi za uspjeh 61-godišnjeg čelnika lijevog centra, unatoč toga što je ovoga tjedna dobio gotovo jednoglasnu potporu čelništva njegove Demokratske stranke (PD).

Renzi je izazvao Bersanija na stranačkim izborima u studenom no uvjerljivo ga je pobijedio stranački stroj koji je mobilizirao kadrove PD-a u potpori čelniku stranke. Bersanijeva izrazito loša izborna kampanja otvorila je, međutimm, vrata njegovom povratku.

Ispitivanje javnog mnijenja instituta SWG pokazalo je da Renzi privlači birače bez obzira na stranačku pripadnost te ga podržava 28 posto Talijana a Bersanija 14 posto. Grillo je u istraživanju dobio 13 posto podrške, Berlusconi deset a Monti šest.

'Meni se čini nemogućim da Bersani uspije u sastavljanju vlade tako da, iskreno, mislim da je ovaj pokušaj greška', rekao je agenciji Reuters jedan zastupnik iz PD-a blizak Renzijevoj skupini.

'S obzirom da postoji problem ponovne legitimizacije stranačkog čelništva ili moramo potvrditi Bersanija ili ga zamijeniti, što mnogi misle da je neizbježno', rekao je parlamentarac koji nije želio biti imenovan.

Renzi, međutim, igra oprezno, svjestan da ako prerano počne djelovati može uništiti svoje izglede da dobije čelništvo stranke i vodi lijevi centar prema pobjedi na idućimm izborima koji bi se mogli održati već za samo nekoliko mjeseci, što mnogi stručnjaci misle da je sasvim moguće s obzirom na njegove sposobnosti u vođenju kampanje i privlačnost čak i konzervativnim biračima.

Do sada je ustrajavao da ne izaziva Bersanija i izražavao mu lojalnost ali sve otvorenije napada neuspješnu izbornu strategijju stranke i govori da se PD mora preobraziti.

U razgovoru za rimski list Il Messaggero objavljen u četvrtak Renzi je rekao da su se njegovi argumenti u kampanji protiv Bersanija prošle godine pokazali točnim.

'Rezultati nacionalnih izbora pokazali su da bi s nekim od mojih zamisli, počevši od spremnosti da se obrati razočaranim glasačima desnog centra, možda dobili izbore', rekao je.

Renzijev je problem što je popularniji među općom biračkom populacijom nego unutar stranke u kojoj ga tradicionalna ljevica s korijenima u staroj komunističkoj partiji gleda sa sumnjom i smatra ga previše desnim.

Odabir trenutka je stoga ključan. 'On neće sada skočiti i riskirati da izgori prije no što će Bersani biti doista skuhan', ocijenio je profesor James Walston s Američkog sveučilišta u Rimu. On je rekao da će Renzi sačekati da Bersani ne uspije u sastavljanju vlade prije no što povuče svoj potez.

Pofesor Gianfranco Pasquino s bolonjskog sveučilišta rekao je da bi izbor Renzija bio 'fantastičan potez' za PD no dodao je da to 'ovisi je li Renzi spreman igrati ovu vrlo složenu igru'. 'On se možda ne želi opeći u ovom trenutku', ocijenio je.

Predsjednik Giorgio Napolitano proces sastavljanja vlade započet će 19. ožujka. Kao čelnik najveće skupine u parlamentu prvu će priliku najvjerojatnije dobiti Bersani ali se očekuje da u tom neće uspjeti što će ga učiniti ranjivim spram izazivača u stranci.

Zastupnik PD-a je rekao da se Renzi tada mora kandidirati. 'On ne može ne biti kandidat', rekao je. Neimenovani zastupnik očekuje da stranka sazove kongres za izbor novog čelnika na kojem će tradicionalno čelništvo i lijevo krilo podržati Bersanija, ili mlađeg ljevičarskog kandidata, no da će mnogi podržati Renzija.

Tko god pobijedi vodit će lijevi centar na novim izborima koje mnogi političari očekuju već u lipnju a u svakom slučaju ne kasnije od godine dana.

Grillo nove izbore vidi kao put da dovrši potpuno uništenje starog političkog poretka, a Renzi bi mogao biti jedina prilika lijevog centra za preživljavanje.

Gradonačelnik Firence popularan je i među starim i među mladim biračima, najvećoj Grillovoj izbornoj bazi. Veliki dio njegove platforme blizak je Grillovoj, uklučujući obustavu financiranja političkih stranaka javnim sredstvima, čemu se Bersani protivi, ukidanje pretjeranih zastupničkih privilegija i ubrzavanje tehnološke obnove u čemu Italija zaostaje za mnogim drugim razvijenim zemljama.

Kao i gotovo svi drugi, on želi izmijeniti izborni zakon koji je jedna od glavnih razloga sadašnje zbrke i voditi politike oživljavanje talijanskog gospodarstva.

Renzi, poput Grilla, otvoreno istupa protiv političke 'kaste' i govori da lijevi centar mora privući mnogo širu skupinu birača od tradicionalnih pristaša ljevice.