OD SVEGA NIŠTA

Renault – špijunaža i blamaža

09.03.2011 u 07:54

Bionic
Reading

Siječanj 2011. u Renaultu će pamtiti po špijunima, dilanju klasificiranih dokumenata Kinezima, otpuštanju troje zaposlenika od kojih je jedan senior s 30 godina radnog staža, a sve zbog navodnog odavanja tajni. Ožujak će pak ostati ucrtan kao mjesec u kojem su Renautovi diše shvatili da su se malo zaletjeli i da nemaju nikakav konkretan dokaz za priču o raspačavanju povjerljivog materijala. Letjele su glave onda, letjet će i sada. Samo u suprotnom taboru

U Francuskoj zabavno. Bilo da slušamo kako će Marine Le Pen, ukoliko postane predsjednica, iščlaniti Republiku iz Europske unije i vratiti staru valutu, bilo da slušamo Sarkozyja kako savjetuje vladi da ubuduće provodi godišnje odmore na domaćem terenu jer su se premijer i ministrica vanjski poslova kompromitirali čudesno prijateljskim ljetovanjima kod Mubaraka i Ben Alija, bilo da svjedočimo nastavku špijunske trakavice u Renaultu koja se privodi kraju s popriličnom blamažom.

Nakon što je nekoliko menadžera na vrhu kompanije dobilo anonimno pismo jednog od zaposlenika u kojem ovaj iznosi sumnje o dilanju poslovnih tajni konkurenciji, u Renaultu su se navrat nanos bacili na ispitivanje slučaja. Troje osumnjičenih za iznošenje dokumenata koji nisu ticali tehnoloških tajni vezanih za automobile na električni pogon (kao što se prvo mislilo), već ekonomskog modela firme, ekspresno su udaljeni s posla, protiv njih je pokrenut krivični postupak i sve se nekako linearno i jednostavno otpetljavalo – navodno su pronađeni tajni računi s novcem u Švicarskoj i Luxemburgu, navodno su kupci bili Kinezi – dok u posljednjoj etapi istražitelji nisu morali zaključiti da zapravo nemaju nikakav konkretan dokaz.

Sve troje zaposlenika je otpočetka negiralo bilo kakvo dilanje podataka. Jedan od njih, Michel Balthazard, radi u Renaultu već 30 godina, u zadnjoj instanci kao šef razvojnih projekata, i bio je osupnut tretmanom nadređenih koji nisu pokazali ni minimum povjerenja. U anonimnom je pismu koje je pokrenulo istragu stajalo je među inim: 'Vidio sam Balthazarda kako pregovara o mitu. Nakon nekoliko tjedana moji su prvi utisci bili samo osnaženi. Naravno, nemam nikakvog dokaza, ali ako sam u krivu, onda sam paranoičan.'

Netko je očito bio paranoičan. Nije se još utvrdio autor pisma koje kompaniju stajalo troje zaposlenika i javne blamaže, a stajat će glave i menadžera koji su skočili na udicu i pokrenuli proces protiv navodnih špijuna, poput glavnog operativca tvrtke Patricka Pélata koji je izjavio da će, u slučaju da se stvarno ništa na kraju ne dokaže, dati otkaz, baš kao i hijerarhijski lanac koji vodi do njega.

Bez obzira na ishod čitave stvari, Balthazard više ne želi čuti za rad u Renaultu, premda je imao plaću od 300.000 eura godišnje.