BIVŠI STRATEG DANAS KRITIZIRA

Relković: Most je izvršio samoubojstvo!

30.04.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon što je dao ostavku na mjesto savjetnika Mostova potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića, nekadašnji strateg te stranke Ivica Relković kaže: Most je izvršio samoubojstvo! Čovjek koji je kreirao politički put Mosta, čiji su ministri prošlog tjedan pometeni iz Vlade, danas oštro kritizira poteze vrha stranke, a u isto vrijeme hvali HDZ i potez Andreja Plenkovića

'Most je zapravo izvršio samoubojstvo vlastitog koalicijskog potencijala na dugi rok!' kazao je Relković u intervjuu za nedjeljno izdanje Jutarnjeg lista. Svojim donedavnim kolegama ne predviđa blistavu budućnost. Pita se kako će Božo Petrov i kompanija funkcionirati u oporbi, jer to iskustvo nema nitko od njih osim Mire Bulja.

Smatra da nema šanse za neki novi 'brak' s HDZ-om, a sa SDP-om još i manje. 'Most je stranka s kojom nitko neće koalirati pa na vlast idući put može samo ako samostalno osvoji 76 mandata', oštar je Relković.

Pojasnio je i je li naslućivao takav scenarij, s obzirom na to da je 'brod koji tone' naprasno napustio krajem ožujka.

'Poslije formiranja nove vlade HDZ-a i Mosta, očekivao sam isprva da će izdržati mandat. Predlagao sam da se u pregovorima ne ostavlja nedovršen prostor ni po pitanju imenovanja ni sadržaja koji se trebaju uskladiti. Ni jedno niti drugo se nije dovršilo i smatrao sam to prvom potencijalnom opasnošću', kaže Relković.

Napetosti su se rodile i oko prvog većeg problema: pitanja Ine i Mola. Ipak, Relkoviću je najviše smetalo što je Most dao prednost brendiranju u nacionalnu stranku, a nije se držao platforme najperspektivnijih nezavisnih lista.  

Smatra da će upravo to u novonastaloj situaciji biti prepreka Mostu na lokalnim izborima. 'Izbore će pretvoriti u kvaziparlamentarne, a ne komunalne, kakvi su zapravo lokalni izbori', smatra i dodaje da će između njih i HDZ-a sada doći do 'totalnog rata'.

Smatra da se nakon dramatičnih prošlotjednih događanja ne može reći da je Vlada pala. 'Plenković nije srušio svoju vladu. Koliko vidimo, on je čak suvereno i planski vodi, smjenjuje Mostove ljude, postavlja 'privremene upravitelje', osigurava prostor za nekog drugog', kaže Relković i dodaje da je mostovce njegov potez definitivno zatekao.

Podsjetimo, Relković je svojim savjetima od početka sudjelovao u stvaranju nacionalne platforme Mosta nezavisnih lista, a u medijima je redovito opisivan kao mastermind Mosta, čovjek čiji savjeti često i presudno utječu na šefa stranke Božu Petrova.

Krajem ožujka dao je ostavku na mjesto posebnog savjetnika Mostova ministra uprave i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića.

'Krenuo sam u veliki dvomjesečni posao analiza i projekcija (rezultata) lokalnih izbora iz perspektive kapaciteta nezavisnih lista. To je moj neprofitni projekt koji će i nakon lokalnih izbora živjeti kao blog nezavisnih političkih komentara, a pokušat ću uključiti i ljude s nezavisne scene koji su spremni komentirati', rekao je Relković tada.