vrijednost 84 milijuna kuna

Rekonstrukcija splitskog Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije iz EU fondova

19.06.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) u Splitu u srijedu je potpisan Ugovor o rekonstrukciji te fakultetske zgrade, u sklopu EU projekta INFRA FGAG, vrijedan više od 84 milijuna kuna, a gotovo u cijelosti se financira iz EU sredstava

Naziv projekta je 'Implementacijom suvremene znanstveno - istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji KK.01.1.1.02.0027', a od ukupno 84 milijuna kuna, iz bespovratnih sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira se s više od 82 milijuna kuna.

Dekan FGAG-a Nikša Jajac izjavio je da je potpisivanje današnjeg ugovora jedan od velikih koraka u provedbi projekta koji je počeo prošle godine u lipnju. Rekonstrukcijom zgrade unaprjedit će se rad laboratorija i dovest će se na kompetitivnu europsku razinu.

'Konačno ćemo moći ostvarivati suradnju sa istraživačima u Europi i bude li trebalo nekoga od njih dovesti kod nas. Tako ćemo rekonstruirati tri zgrade, urediti 11 laboratorija i opremiti ih najsuvremenijom opremom koja trenutno postoji u svijetu. Potom nam slijedi izgradnja i rekonstrukcija objekta u Žrnovnici sa Hidrotehničkim laboratorijem. Mi ove godine za razne projekte namjeravamo realizirati sto milijuna kuna povučenih sredstava iz EU', kazao je Jajac.

Takav projekt izuzetno je važan za splitsko Sveučilište, kazao je rektor Dragan Ljutić, jer će novi prostori studentima omogućiti adekvatnu edukaciju i studiranje. Zato će prvih dvadesetak milijuna kuna biti utrošeni u prostorno širenje FGAG- a, dodao je.

'Jučer je kod mene bio rektor moskovskog sveučilišta, kao i ljudi iz Bruxellesa vezano za projekte koje radimo sa EU. Naše se sveučilište razvija i s nama želi surađivati dosta sveučilišta. To je ono za što se mi zalažemo i borimo', poručio je rektor Ljutić.

Radovi bi trebali biti gotovi početkom 2021. godine.