VLADAJUĆI REAGIRALI NA PREDAVANJE

Reisman nije znanstvenica, a njezine izjave su šarlatanske

31.01.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Iako se nisu pojavili na predavanju Judith Reisman koje je organizirao Klub zastupnika HDZ-a, zastupnici vladajuće većine svoje su mišljenje izrazili u saborskim hodnicima

Upitan kako komentira predavanje koje je Reisman održala u Saboru, HNS-ov Igor Kolman kazao je da je ona samo 'uvjetno' održala predavanje jer termin predavanje za njega predstavlja 'nešto plemenito, puno znanja, konkretnih podataka i argumenata'.

'Mislim da je neprikladna činjenica da se nju predstavlja kao znanstvenicu. Mene muči što je ona pod lažnim izgovorom dovedena u Sabor, ona nije znanstvenica. Kao drugo, oporba kaže da je pobijedila sloboda govora - pobijedila je sloboda govora ako slobodom govora smatrate da vas netko maltretira nečim što se predstavlja kao znanost, a zapravo je gomila kvaziargumenata i kvazipodataka i jako puno vrijeđanja i homofobnih i šovinističkih stavova', kazao je Kolman novinarima u Saboru.

Novinari su ga pitali i kako komentira izjavu Judith Reisman da će uvođenjem spolnog odgoja doći do porasta spolno prenosivih bolesti i pobačaja.

'Njena konstatacija je šarlatanska kao i sve drugo što ona govori. Spolni odgoj služi upravo tome da mlade ljude upozori na opasnost od spolno prenosivih bolesti, da ih upozori na način na koji se mogu zaštititi od toga. Namjera i iskustva onih koji provode odgoj je da ima suprotni efekt', rekao je Kolman


SDP-ova Gordana Sobol smatra da se oko dolaska Reisman u Hrvatsku diže prevelika prašina.

'Ja sam u Saboru već 12 godina i ovakvu vrstu skupova su stranke, bilo na vlasti ili opoziciji, do sada odrađivale u svojim prostorijama i to je i HDZ trebao napraviti. Ovdje u Saboru kao klubovi i kao odbori imamo pravo organizirati tematske rasprave i pozivati udruge i jedne i druge, ne jedne ili druge, koje će o određenoj problematici govoriti. Može se voditi rasprava o određenim stvarima, ali postoji procedura. Oni su dobili dozvolu da to održe i ne znam zašto bi se trebala dizati prašina. Netko je rekao da to što smo se mi na neki način protivili da se to održi, da nema slobode govora u Saboru. Ako negdje ima slobode govora, onda ovdje ima', rekla je Sobol.

Osvrnula se i na same teze koje Reisman iznosi. 'Svuda ju najavljuju kao kvaziznanstvenicu, što ona svojim životopisom na neki način i potvrđuje. Dakle, ona je tu došla nama prenositi neke stavove s nekim američkim iskustvima. Prvo ću reći, Amerika je toliko različita, i to ona dobro zna, da su u dijelovima Amerike države koje imaju pravo na sklapanje homoseksualnih brakova do država gdje su zabranjeni pobačaji. Dakle, tolike različitosti, a ona nam donosi prenositi američka iskustva. Mislim da to nema veze. Moj stav je da u Hrvatskoj udruge različitih svjetonazorskih pogleda i različitih ideologija itekako imaju prostora za govoriti i sudjelovati u raspravama i to smo pokazali', kazala je Sobol

Predavanje u Saboru kratko je prokomentirao SDP-ov Zlatko Komadina kazavši da svi imaju pravo na svoje mišljenje, pa i Judith Reisman.

'Svima je jasno da je Ministarstvo uputilo u proceduru i primjenu zdravstveni odgoj i da nema se tu što reći. Činjenice su pokazale. A ovi koji imaju što reći, imaju demokratsko pravo to reći', rekao je Komadina.