VJERSKI AUTORITET

Reis Kavazović: Ubijanje nedužnih nije borba za islam

17.06.2015 u 12:20

Bionic
Reading

Svi oni koji u ime islama ubijaju nedužne zapravo su njegovi istinski protivnici i nanose mu najveću štetu a muslimani u BiH neće prihvatiti takve kao ni bilo kakve druge silom nametnute interpretacije svoje vjere, izjavio je poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u intervjuu koji u srijedu objavljuje sarajevski 'Dnevni avaz'

Obraćajući se uoči početka ramazana bosanskohercegovačkoj javnosti, ali posebice muslimanima koji žive u toj zemlji reisu-l-ulema Kavazović je nedvosmisleno osudio zločine koji se u ime islama provode u Siriji i Iraku.

'Nisu junaci oni koji ubijaju nedužnu djecu, žene i starce po Siriji i Iraku. To su ubojice', izjavio je Kavazović.

Upozorio je kako je u ovakvoj situaciji nedopustiv izostanak odlučnijeg reagiranja uleme (muslimanskih učenjaka) u osudi takvog nasilja i zaštiti nedužnih i istinski ugroženih pripadnika islamske manjine u brojnim zemljama diljem svijeta poput onih u Mijanmaru.

Oni koji šute pred takvim nasiljem a govore o sebi kao o nasljednicima poslanika Muhameda, naprosto su prestrašeni za svoje ovozemaljske živote odbijajući se suočiti s istinskim kušnjama, kazao je reis Kavazović.

Upravo stoga, smatra Kavazović, 'pomutnja među muslimanima' postala je prirodnim stanjem a ubijanje i progon nedužnih danas se proglašavaju dobrim djelima.

Kazao je kako u takvoj situaciji muslimanski učenjaci i svećenstvo u BiH imaju posebnu odgovornost obraniti duhovnost bosanskohercegovačkih muslimana kakvu su naslijediti od svojih očeva i djedova.

Pojasnio je kako to znači da muslimani u BiH neće i ne mogu prihvatiti da im se na silu izvana nameće interpretacija islama kakvu oni ne doživljavaju kao svoju.

'Ne možemo pristati na neslobodu i tuđa rješenja. Ne možemo u našoj koži živjeti tuđi život', izjavio je Kavazović.

Dodao je kako je takvu jasnu poruku prenio i Arapima i Irancima i Turcima koji u BiH pokušavaju 'izvesti' svoje tumačenje islama i nametnuti ga muslimanima u toj zemlji.

'Drugi nas moraju poštovati jer je to naš izbor ali i naš usud', poručio je Kavazović.