KAMPANJA U ZAGREBU

Reiner: Županije trebaju ostati, to su povijesne cjeline

26.08.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a s liste HDZ-a i HSLS za I. izbornu jedinicu Željko Reiner poručio je u petak da je transparentnost ključna kako bi javna uprava postala efikasnijom, bržom i na usluzi građanima, te najavio da HDZ namjerava uvesti potpunu transparentnost u javnu nabavu, gdje je lani potrošeno 40 milijardi kuna

'Lokalna samouprava mora biti transparentnija, efikasnija, brža i stalno na usluzi građanima i poduzetnicima. Transparentnost je ključna za to, a sada nerijetko imamo javnu upravu i tajne podatke o mnogim stvarima, posebice o javnoj nabavi', rekao je Reiner koji je s kandidatima s liste HDZ-a i HSLS-a za I. izbornu jedinicu na Britanskom trgu predstavio dijelove programa vezane za lokalnu upravu i samoupravu.

Podsjetio je kako je lani za javnu nabavu potrošeno 40 milijardi kuna, od čega 9,5 milijardi kuna za bagatelnu nabavu. 'Želimo stvoriti uvjete za ljude koji rade u lokalnoj upravi i samoupravi, kako bi se po standardima vrednovala njihova izvrsnost i potaknuo rad koji je efikasan, brz i na usluzi građanima'.

Reiner smatra da županije trebaju ostati jer su to povijesne cjeline, ali im treba dati veću odgovornost, funkcionalnu i financijsku, dok državu treba decentralizirati.

'Ojačat ćemo županije, a za niže organizacijske jedinice ržimo da je ključna je financijska i racionalna opstojnost. Nema razloga da postoje minijaturne općine, no ne mislimo administrativno ukidati općine, kao što su to SDP i HNS svojedobno predlagali', kazao je Reiner.

Kandidatkinja HDZ-a Margareta Mađerić osvrnula se na najavljeno preseljenje prodavača i ugostiteljskog dijela s Britanskog trga, istaknuvši da to mjesto ima prepoznatljiv identitet koji treba sačuvati, stoga HDZ predlaže da se preuredi u dva dijela - prehrambeni, kako bi se sačuvala prodaja domaćih proizvoda, i ugostiteljski dio, o kojem bi organizirali javnu raspravu.

Mađerić je podsjetila da poduzetnici i obrtnici zapošljavaju 67 posto ukupno zaposlenog stanovništva u Hrvatskoj, od toga više od 50 posto u realnom sektoru, zbog čega je važno sačuvati zagrebačke obrte.