posjet zemlji izlazećeg sunca

Reiner pozvao Japance na ulaganje u Hrvatsku, evo o čemu je još razgovarao s dužnosnicima u Japanu

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 23.10.2019 10:56
  • Objavljeno 23.10.2019 u 10:50
Željko Reiner i potpredsjednik Gornjeg doma Parlamenta Japana Toshi Ogawa

Željko Reiner i potpredsjednik Gornjeg doma Parlamenta Japana Toshi Ogawa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Nakon što je nazočio ustoličenju novog japanskog cara Naruhita kao predstavnik Hrvatske, potpredsjednik Sabora Željko Reiner posljednji dan posjeta Japanu posvetio je sastancima s japanskim dužnosnicima

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u nastavku službenog posjeta Japanu susreo se s potpredsjednicima obaju domova Parlamenta Japana, voditeljem Japansko hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva i ministrom za obnovu Japana, izvijestili su iz Sabora.

Na sastanku s potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Japana Hirotakom Akamatsuom potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Japana koji se neprestano razvijaju. Sugovornici su se složili da je politički dijalog između Hrvatske i Japana sve učestaliji, a gospodarska suradnja počiva na vrlo čvrstim temeljima.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Japan imaju veliki potencijal suradnje u području energetike i transporta. 'Voljeli bismo vidjeti japanska ulaganja u projekte od strateške važnosti za RH, poput izgradnje LNG terminala na otoku Krku', rekao je Reiner. Također je spomenuo snažne potencijale hrvatskih luka Rijeka, Zadar i Ploče, a posebno je istaknuo prednosti luke Rijeka, koja japanskim izvoznicima može poslužiti kao vrata za ulazak na tržišta država srednje i jugoistočne Europe te skratiti vrijeme plovidbe za čak pet dana u odnosu na sjevernoeuropske luke.

U nastavku razgovora, potpredsjednik Sabora je kazao kako veliki potencijal za suradnju postoji i u području turizma jer broj japanskih turista iz godine u godinu raste. 'U 2018. godini 12 posto više japanskih turista posjetilo je Hrvatsku i to nas vrlo veseli', rekao je Reiner.

Potpredsjednik Akamatsu izrazio je nadu u povećanje hrvatskog uvoza u Japan, posebno u svjetlu potpisivanja Sporazuma o gospodarskom partnerstvu izmedju Europske unije i Japana. Dodao je kako Japan uvozi iz Hrvatske visokokvalitetnu tunu koja čini preko 30 posto hrvatskoga izvoza u Japan.

U nastavku susreta razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Japana u međunarodnim organizacijama te je tom prilikom Reiner zahvalio na kontinuiranoj podršci Japana za uključivanjem Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Na sastanku s potpredsjednikom Gornjeg doma Parlamenta Japana Toshiom Ogawom, potpredsjednik Sabora Reiner istaknuo je značaj nedavnog posjeta predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Japanu za bilateralne odnose Hrvatske i Japana. 'Vjerujem kako je parlamentarna diplomacija vrlo važan čimbenik u sveukupnoj suradnji dviju država', rekao je Reiner i dodao kako parlamentarci, s obzirom da dolaze iz različitih političkih opcija i iz različitih profesija, na taj način mogu puno brže širiti kontakte i predstavljati poslovne potencijale svoje zemlje.

Potpredsjednik Ogawa izrazio je zadovoljstvo stupanjem na snagu Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim ce se ojačati poslovna suradnja naših zemalja. Dodao je kako se nada da će uskoro biti završena procedura za potpisivanje Ugovora o zračnom prijevozu te da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

U nastavku susreta bilo je riječi o intenziviranju gospodarske suradnje i jačanjem japanskih investicija u Hrvatsku te je tom prilikom potpredsjednik Reiner pozvao japanske investitore na ulaganje u RH, posebno u sektor željeznicke infrastrukture i energetike.

Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Japan, iako na različitim stranama svijeta, dijele slične vrijednosti poput vladavine prava i demokracije.

Potpredsjednik Sabora Reiner održao je sastanak i s voditeljem Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nobuom Kishijem i članovima skupine. Obostrano je izražena želja u intenziviranje suradnje skupina prijateljstva te je potpredsjednik Sabora uputio poziv Japansko-hrvatskoj parlamentarnoj skupini prijateljstva za posjet Hrvatskome saboru.

Željko Reiner i voditelj Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nobu Kishi

Željko Reiner i voditelj Japansko-hrvatske parlamentarne skupine prijateljstva Nobu Kishi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

U nastavku razgovora bilo je riječi o odnosima Japana i Europske unije, posebno u svjetlu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a početkom 2020. 'Hrvatska će se i za vrijeme svog predsjedanja snažno zalagati za jačanje suradnje Europske unije i Japana', rekao je potpredsjednik Reiner i dodao kako će se u studenom u Zagrebu održati tribina u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose, a u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH s temom "Proširenje suradnje između Japana i Europske unije: nove mogućnosti za hrvatsko predsjedanje EU-om", koja će okupiti brojne stručnjake iz Hrvatske, ali i Japana.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik Kishi razgovarali su i o mogucnostima suradnje u podrucju vojne opreme te o migracijama kao velikom izazovu s kojim se suocava Europska unija.

Službeni dio posjeta Japanu potpredsjednik Sabora Reiner zaključio je sastankom s ministrom za obnovu Kazunorijem Tanakom. Akademik Reiner izrazio je žaljenje radi velikog broja poginulih i ogromne štete nastale nakon što je razorni tajfun Hagibis poharao Japan prije deset dana. Sugovornici su razgovarali i o obnovi područja razorenih u prirodnim katastrofama koje često pogađaju Japan.

Željko Reiner i ministar obnove Kanozuri Tanaka

Željko Reiner i ministar obnove Kanozuri Tanaka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!