ISTRAŽNO POVJERENSTVO

Reiner: Neki sojevi na kojima je Imunološki dobro zarađivao prodani su u Indiju

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2017 13:55
  • Objavljeno 03.07.2017 u 13:48
Željko Reiner

Željko Reiner

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Imunološki zavod (IZ) je od nacionalnog, strateškog interesa i moj je stav uvijek bio da ga je trebalo zadržati u pretežito državnom vlasništvu, a dok sam bio ministar zdravstva to Ministarstvo nije bilo nadležno za Imunološki, rekao je u ponedjeljak akademik Željko Reiner pred Istražnim povjerenstvom za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda.

Reiner, koji je ministar zdravstva bio od 1998. do 2000., navodi da su za Imunološki bila nadležna druga tijela, a da, unatoč činjenici da su proizvodili lijekove, pod njegovo Ministarstvo nisu spadali ni Pliva, ni Belupo. To su bila trgovačka društva, pa su spadala pod Ministarstvo gospodarstva, rekao je Reiner, dodajući kako je po njegovim informacijama Ministarstvo zdravstva za Imunološki postalo nadležno tek u kolovozu 2015. godine.

Bivši ministar zdravstva kaže kako se ne sjeća da je do njega došla studija o budućnosti IZ koju je 1997. naručio bivši direktor Bojan Benko, ali da se govorilo da bi se u modernizaciju i preseljenje IZ moralo uložiti stotinjak milijuna kuna.

Ne sjeća se, kaže, da je dobio godišnje financijske izvještaje Zavoda, a nije ih našao ni u dokumentaciji koju je pregledavao pripremajući se za svjedočenje.

Imunološki nije toliko zarađivao na domaćem, koliko na izvoznom tržištu, a ključne stvari dogodile su se prije mog mandata, odgovorio je Reiner Ivanu Lovrinoviću (PH) kojeg je zanimalo je li kao ministar pokušao pomoći IZ kroz veću kupovinu domaćih subjekata, a s obzirom na podatak da su njegovi prihodi sa 71 milijun kuna u 1995. pali na 55 milijuna u 1999. godini.

To bi bilo pretenciozno reći, ne običavam govoriti ako nemam čvrste podatke", uzvratio je Reiner na pitanje Ivana Sinčića, predsjednika Istražnog povjerenstva ima li dojam da je netko namjerno uništavao IZ.

Ipak, činjenica je, kaže, da su neki sojevi prodani, a na njima se dobro zarađivalo, koliko zna prodani su u Indiju, no kada točno, ne zna.

Za Imunološki se i prosvjedovalo.

Za Imunološki se i prosvjedovalo.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši ministar zdravstva naveo je i kako ne zna točno kad je počela i kad je obustavljena proizvodnja interferona, po kojoj je IZ bio prepoznatljiv.

Treba imati na umu da se mnogo toga promijenilo, interferon se danas proizvodi drugačije, genetskim inženjeringom, bojim se da je to nepovratno izgubljeno, rekao je Reiner, dijeleći nezadovoljstvo Kažimira Varde (SMSH) sa svime što se proteklih 20-ak godina događalo sa Imunološkim.

Reiner je peti svjedok kojeg je saslušalo Povjerenstvo. Danas bi trebalo saslušati i Andru Vlahušića, drugog ministra zdravstva u Vladi Ivice Račana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!