DIPLOMATSKA REAKCIJA

Reiner: HDZ nastavlja suradnju i s Tomašić i s HSP AS

03.11.2014 u 14:32

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dugo je i uspješno surađivala s Ružom Tomašić i nema razloga da se takva uspješna suradnja ne nastavi, izjavio je u ponedjeljak HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner

'HDZ je dugo i vrlo uspješno surađivao s Ružom Tomašić i ja sam uvjeren da će se takva uspješna suradnja nastaviti i dalje', kazao je Reiner u ime svoje stranke odgovarajući na pitanja novinara nakon što je Tomašić dala ostavku na mjesto predsjednice HSP-AS, s kojom je HDZ u koaliciji.

Reiner je napomenuo kako ne vidi razloga da HDZ, osim s Tomašić, ne nastavi suradnju i s njezinom sada već bivšom strankom.

Na novinarsko pitanje bi li prepreka daljnjoj suradnji mogla biti činjenica da je Tomašić iz stranke otišla zbog toga što HSP-AS ne podržava preferencijalno glasovanje, 'a čemu nije sklon ni HDZ', Reiner je ustvrdio da je HDZ oduvijek bio za preferencijalno glasovanje 'ali u kontekstu cjelovitih izmjena ustava i izbornog zakonodavstva'.

'Moram po ne znam koji puta reći da je HDZ uvijek bio za preferencijalno glasovanje i da je potpuno netočna tvrdnja koja se stalno pokušava imputirati da je HDZ protiv preferencijalnog glasovanja', kazao je Reiner.

HDZ je bio prva stranka koja je preferencijalno glasovanje uvela u hrvatski politički život s izborima za Europski parlament, napomenuo je Reiner.

'HDZ je za preferencijalno glasovanje, naravno, u kontekstu cjelovitih izmjena ustava i izbornog zakonodavstva - ne kao izdvojena stvar, jer samim time se neće stvari riješiti - ali apsolutno 'da' kao dio izmjena ukupnog izbornog zakonodavstva, uključujući izmjenu Ustava', kaže Reiner.

Na pitanje je li HDZ za legalizaciju ulja konoplje u medicinske svrhe, Reiner je istaknuo kako je pitanje medicinske uporabe kanabinoida pitanje struke. 'O tome hoće li se to legalizirati ili ne odluku mora donijeti struka na temelju objektivnih znanstvenih nedvojbenih podataka', poručio je.