MINISTAR MATIĆ NAJAVIO

'Regista branitelja bit će objavljen do 1.srpnja 2013.'

Predrag Matić

Predrag Matić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Registar branitelja trebao biti biti objavljen najkasnije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013., kazao je danas ministar branitelja Fred Matić, napomenuvši kako se tome ne protivi niti jedan pravi hrvatski branitelj

'Popis će, nadam se, izaći prije nego što Hrvatska uđe u Europsku uniju', kazao je Matić gostujući danas poslijepodne u emisiji "U 4 oka" na Narodnom radiju. Napomenuo je kako želi da sve bude sukladno zakonu te da radne skupine pravnika i stručnjaka iz ministarstva branitelja i agencije za zaštitu tajnosti podataka i drugih rade na razvoju zakonskih okvira da se to omogući.

'Kada je registar branitelja u pitanju, sve ćemo urediti da bude prema zakonu. To će sigurno biti objavljeno i u to više nitko ne mora sumnjati', kazao je Matić, naglasivši kako nema niti jednog pravog hrvatskog branitelja koji je protiv objave registra, niti ima i jednog razloga za tajnost - 'dapače, branitelji su jako ponosni na to da su bili branitelji', naglasio je ministar.

Eventualnih tužbi se ne boji, napominje. 'Zakon ćemo tako napraviti i prilagoditi da ta objava bude moguća bez takvih posljedica', kazao je, dodavši kako bi baš i volio da ga netko zbog toga tuži, 'da vidim što je to u njegovom ratnom putu toliko tajno i toliko skriveno da je potrebno nekoga tužiti zbog te objave'.

Uspoređujući bivšu i aktualnu vladu, ministar Matić je naglasio kako sadašnja vlada, koju pojedinci pokušavaju prikazati kao 'crvenu' ili 'nenarodnu', u svom sastavu ima četvrtinu pripadnika koji su hrvatski branitelji, 'za razliku od prošle vlade gdje je četvrtina vlade ili u Remetincu ili na putu prema tamo', kazao je.


Govoreći o problemima koji muče braniteljsku populaciju, ministar se posebno osvrnuo na problem nezaposlenosti, napomenuvši da je 30 tisuća branitelja nezaposleno. U ovoj godini vlada je za sedam poticajnih mjera odvojila 21 milijun kuna kojima ih se planira zaposliti oko dvije tisuće, kazao je. No, smatra da to nije dovoljno. 'Cilj mi je za vrijeme mandata ove vlade zaposliti ih sve', poručuje.

Razočaran je odbijanjem pojedinih udruga da se branitelji koji imaju primanja odreknu dva posto u korist nezaposlenog branitelja. 'Jednostavno ne mogu vjerovati da postoje ljudi koji su zadovoljni da oni imaju svoja redovita primanja, a da su naše kolege na Zavodu za zapošljavanje', kazao je, napomenuvši kako je to tek jedan od prijedloga koji se tek treba razraditi.

Govoreći o iznosima mirovina napomenuo je da se branitelji nisu borili za mirovine, invalidnine i bilo kakve privilegije. 'Hrvatski branitelji imaju prava koja im je dala ova država i država sukladno svojim sposobnostima treba i poštivati ta prava', kazao je.

Komentirajući suđenje generalima Markaču i Gotovini, rekao je da kao i svi branitelji očekuje da presuda bude povoljna. 'Nadam se da bi ta prvostupanjska kazna mogla biti ukinuta ili bar znatno smanjena i da će naši generali doći kući', kazao je. 'Slažem se s onom konstatacijom koju su i drugi rekli, generali Gotovina i Markač plaćaju nečiju tuđu pogrešku, tuđe nepodopštine i zločine', dodao je.

Ministar je u intervjuu otkrio i da je na ideju da branitelji osiguravaju gay paradu u Splitu došao iz uvjerenja da 'nitko ne bi preko branitelja bacio kamen', te smatrajući kako bismo time pokazali da smo demokratska i zemlja poželjna za sve turiste. Napomenuo je da branitelji nisu tu ideju oštro i apriori odbili. 'Odbili su to jer jednostavno nisu za to spremni. Prihvatio sam to njihovo obrazloženje, ali mi je drago da su rekli da pozivaju na nenasilje i na demokraciju za koju smo se svi zajedno borili. Znam da branitelji u Splitu neće biti ti koji će izazivati incidente', rekao je Matić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi