KONTROVERZNA PRAKSA

Referendum presudio pticama selicama na Malti

12.04.2015 u 13:48

Bionic
Reading

Malteški pobornici lova na ptice selice u proljetnom razdoblju, u subotu su s 51 posto glasova pobijedili na referendumu na kojemu se odlučivalo hoće li se prestati s tom kontroverznom praksom

Jučerašnji referendum sazvale su organizacije koje se zalažu za zabranu proljetnog lova u nastojanju da Malta prestane biti posljednja zemlja članica EU-a u kojoj je u proljeće dopušten lov na selice.

Unatoč tomu što je proljetni lov na selice izvan zakona po europskoj direktivi, Malta svake godine traži izuzeće. Mnogi su ovaj referendum vidjeli kao priliku da se utiša moćni lovački lobi koji traži ustupke od političara u zamjenu za glasove.

Maltešku lovačku zajednicu, koju čini 14.000 registriranih lovaca podupro je i premijer Joseph Muscat. On je u nedjelju izvijestio o rezultatima izbora te upozorio da je važno strogo se pridržavati kvota za odstrel ptica

U ostalim zemljama Unije lov na selice dopušten je samo tijekom jeseni, od rujna do prosinca, a kritičari ovakve prakse nakon referenduma su kazali da će se i dalje nastaviti odlučno boriti za zaštitu okoliša.