VETO PJERINA BEBIĆA

Referendum o sudbini Sunčanog Hvara

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.03.2009 19:29
  • Objavljeno 03.03.2009 u 19:22
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što je hvarsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici većinom glasova prihvatilo odluku o prihvaćanju 'prijedloga za konsolidaciju poslovanja u Sunčanom Hvaru' koji je prošlog tjedna predložio potpredsjednik Vlade Damir Polanačec, gradonačelnik Pjerino Bebić poništio je tu odluku

Gradonačelnik Bebić izjavio je kako je iskoristio pravo veta na temelju Statuta o radu Gradskog vijeća i Zakona o lokalnoj samoupravi i time poništio odluku o prihvaćanju Vladina prijedloga. S obzirom na to da je riječ o odluci koja bi pogodila buduće generacije Hvarana, odluku moraju donijeti građani Hvara na referendumu, i to na temelju zahtjeva koji je potpisalo 1100 Hvarana, rekao je Bebić, ističući kako takvu odluku ne može donijeti nekolicina političara koja čuva svoje pozicije.

Po Vladinu prijedlogu što ga je prošlog tjedna iznio Polančec, osim dodjeljivanja hotela "Sirena" gradu Hvaru, odštetu bi dobila i Hvarsko-bračko-viška biskupija, koja bi postala vlasnikom hotela "Dalmacija" radi smještaja starijih svećenika. Po Vladinu prijedlogu, za koji je Polančec bio rekao da je rezultat dogovora s predstavnicima ORCO-grupe kao većinskog vlasnika Sunčanog Hvara, ta bi hotelsko-turistička tvrtka dobila dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju, od kojih bi se dio podijelio zaposlenicima Sunčanog Hvara, a dio bi poslužio za namirenje prispjelih obveza i ulaganje u razvoj tvrtke.

Proteklih dana više od 1000 Hvarana potpisalo je peticiju kojom traže da se Hvarani o Vladinu prijedlogu očituju na referendumu.

Predsjednik hvarskoga Gradskog vijeća Sergio Bracanović
izjavio je za Hinu da je Vladin prijedlog poduprlo devet vijećnika, a protiv je bilo njih pet. Oni su podnijeli "amandmane kojima se traži da se precizira veličina zemljišta oko hotela 'Sirena' koje bi s tim hotelom pripalo Hvaru te veličina obližnjeg zemljišta za gradnju medicinskog centra", rekao je Bracanović objašnjavajući amandmane.

Hvarsko Gradsko vijeće na početku današnje sjednice, prije nego što je glasovalo o Vladinu prijedlogu, po Bracanovićevim riječima, odlučilo je da se osnuje poseban odbor koji će razmotriti ima li pravnih osnova za raspisivanje takvog referenduma. Po Bracanovićevim riječima, među potpisnicima peticije za raspisivanje referenduma su i ljudi koji nemaju prebivalište u Hvaru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi