NEMA SPAJANJA S IZBORIMA

Referendum o golfu na Srđu 28. travnja

06.04.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Dubrovčani će na referendum o golf terenu na Srđu izaći, kao što je bilo najavljivano, 28. travnja, odlučilo je danas Gradsko vijeće Grada Dubrovnika

Iako su civilne udruge tražile da se referendum održi isti dan kada i lokalni izbori, ipak je odlučeno da to ne bude tako. Dubrovački gradski vijećnici većinom su glasova odlučili da će se prvi referendum u Hrvatskoj koji je iniciran od strane građana održati 28. travnja.

Na samoj sjednici HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Teo Andrić tražio je da se referendum ipak održi kada i lokalni izbori i to zbog potencijalne veće izlaznosti te uštede od oko 300 tisuća kuna, no taj zahtjev je odbijen. S druge strane, i predsjednica Gradskog vijeća, SDP-ova Olga Muratti, i HDZ-ova bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica govorile su o nelogičnosti zakona o referendumu koji traži da na njega izađe polovica upisanih birača dok za izbor gradonačelnika takav cenzus nije propisan.

Podsjetimo, Dubrovčani će se na referendumu izjasniti o pitanju 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?'. Inicijativa Dubrovnik Referendum je od 1. do 15. veljače prikupljala potpise Dubrovčana, a prikupljeno je ispravnih 9.085 glasova, odnosno 22,5% ukupnog biračkog tijela Grada Dubrovnika.