ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO POTVRDIO

Referendum o EU tek nakon rezultata pregovora

09.11.2010 u 11:46

Bionic
Reading

Samo dva tjedna nakon što je Vlada predložila da se izmijeni Deklaracija o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, izmjene je jednoglasno potvrdio i saborski Odbor za zakonodavstvo. Tako će po novome građani na referendum o pristupanju ići tek nakon što Hrvatska potpiše pristupni ugovor, no takav tijek procedure nije se svima svidio

Sabor je Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio još 19. siječnja 2005. i oko toga su se usuglasile sve parlamentarne stranke. Iako je prvotno bilo predviđeno da se referendum održi prije potpisivanja pristupnog ugovora, Vlada predlaže da se on ipak održi nakon potpisivanja, i to u roku od 30 dana.

'Vlada je čvrstog stava da građani o pristupanju EU trebaju odlučiti na referendumu, no taj se referendum, zbog pravne jasnoće i sigurnosti, treba održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora, nakon što budu poznati rezultati pregovora i uvjeti za pristupanje u EU', pojasnila je ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodbe pravnom sustavu EU pri Ministarstvu vanjskih poslova Dubravka Vlašić Pleše

Nadodala je da će izravni rezultati pregovora biti pretočeni u pravni tekst (ugovor o pristupanju) i da po mišljenju Vlade tek kada budu poznati rezultati građani mogu donijeti odluku o pristupanju.

SDP-ovog Josipa Leku zanimalo je može li se iz Vladina obrazloženja zaključiti da je EU država, odnosno da je promijenila svoju pravnu osobnost ili prostor u koji Hrvatska dobrovoljno ulazi i iz njega može dobrovoljno izaći.

Vlašić Pleše odgovorila mu je da je ugovor o pristupanju međunarodni ugovor koji se potpisuje sa svim članicama Europske unije.

Premijerka Jadranka Kosor potporu za promjenu Deklaracije dobila je još prije dva tjedna kada se sastala sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Upitan je bio jedino stav SDP-a, HNS-a i IDS-a koji nisu bili na tom sastanku, no sudeći prema današnjem zelenom svjetlu Leke, oporba ne bi trebala raditi probleme.

S druge strane, odobravanje nije došlo od Hrvatskih laburista, koji smatraju da Vlada izmjenama Deklaracije pokazuje nepovjerenje i strah od građana. Laburisti pritom podsjećaju da je Sabor uz Deklaraciju 2005. donio i Izjavu o zajedničkom djelovanju u procesu pregovora u kojoj među ostalim stoji i da 'Sabor i Vlada vide članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji kao izraz volje građana Republike Hrvatske na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti, kao i otvorenog i transparentno vođenog procesa pregovora, tijekom kojih svim zainteresiranim čimbenicima treba biti osigurano pravo na informaciju i dijalog, putem Nacionalnog foruma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i drugih inicijativa, da bi najšira javnost bila u prilici izraziti mišljenja o uvjetima članstva u Europskoj uniji'.

'Koliko su pregovori bili transparentni? Koliko je Vlada radila na širenju informacija o svim aspektima Europske unije, procesa pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji? Koliko je javnost upoznata s učincima punopravnog članstva u Europskoj uniji? Hoće li građani na referendumu odlučivati na temelju cjelovitih i javnih informacija i pune upućenosti, kao i otvorenog i transparentno vođenog procesa pregovora tijekom kojih bi svim zainteresiranim čimbenicima trebalo biti osigurano pravo na informaciju i dijalog?' stoji u priopćenju Laburista koje potpisuje predsjednik Dragutin Lesar