MASOVNA KONFUZIJA

Redovi za glasanje duži od redova u Bagdadu i Kabulu

07.11.2012 u 09:32

Bionic
Reading

Pritužbe na povrede glasačke procedure pojavile su se od Pennsylvanije do Floride, a dugi redovi u mnogim državama predstavljaju posebni izazov za potencijalno najtješnje predsjedničke izbore u povijesti SAD-a

Za sada nije jasno koji utjecaj brojne kontroverze, od prisutnosti promatrača izbora do instalacije softvera na aparatima za glasanje, na kraju mogu imati na izbore s kojima se završava duga i ogorčena predsjednička kampanja. Nacionalna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney izborni dan dočekali u praktično mrtvoj trci te da ni jedan od njih nije uspio stvoriti prednost koja bi prelazila marginu greške u anketama.

Promatračke skupine izvješćuju da postoji konfuzija oko zahtjeva za identifikacijske dokumente u Pennsylvaniji, državi u kojoj Obama očekuje pobjedu, ali je Romney u posljednjih nekoliko dana u njoj vodio intenzivnu kampanju.

'Izborni dužnosnici su loše pripremljeni, oni tamo sjede i traže od ljudi osobne dokumente i šalju ih kući ako ih nemaju. Država Pennsylvanija treba se sramiti', rekla je Barbara Arnwine, izvršna direktorica Pravničkog odbora za građanska prava, na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Sudac u Pennsylvaniji prošloga je mjeseca blokirao zakon koji zahtijeva od birača da pokažu osobne dokumente s fotografijom, koji su progurali republikanski zastupnici u parlamentu te savezne države.

Propis o identifikaciji birača u Pennsylvaniji jedan je od mnogih izbornih zakona koji su od 2011. doneseni u desecima saveznih država s republikanskom većinom u lokalnim parlamentima. Sudovi su uglavnom poništili najstrože od tih zakona ili su odgodili njihovu provedbu.

Zack Stalberg, predsjednik Odbora sedamdesetorice, promatračke skupine iz Philadelphije, rekao je da je skupina primila stotine poziva zbog 'masovne konfuzije' oko zahtjeva za identifikaciju birača.

Republikanci su također imali prigovore u Pennsylvaniji. Stranka je dobila sudski nalog da vrati na posao 75 republikanskih izbornih dužnosnika u Philadelphiji, kojima je navodno zabranjen ulazak na biračka mjesta. 'To je bio besraman pokušaj iz Obamine kampanje da suzbije naše legalno imenovane republikanske promatrače izbora u Philadelphiji', rekao je predsjednik Republikanske stranke u Pennsylvaniji Rob Gleason

Dugi redovi na biralištima u mnogim državama izazvali su zabrinutost da će neki birači odustati od glasovanja. O višesatnom čekanju na biralištima izviješteno je iz Floride, Virginije i Ohija, svih ključnih neodlučnih država, kao i iz New Jerseya i New Yorka, država stradalih u prošlotjednoj superoluji Sandy.

Čelnici udruga za građanska prava izjavili su kako dugi redovi prijete da postanu međunarodna sramota za SAD.

'Kada pogledate redove koji su se danas stvorili na biralištima u mjestima kao što je Ohio, oni su duži od redova u Bagdadu i Kabulu', rekao je Wade Henderson, predsjednik Konferencije čelnika za građanska i ljudska prava.

U gusto naseljenom području Miamija čekanje na glasanje trajalo je u rasponu od 15 minuta do više od tri sata za ispunjavanje podužih glasačkih listića. U nedjelju je na Floridi podnesena tužba zbog vremena čekanja za rano glasovanje, koje se u nekim slučajevima u subotu protezalo do šest i sedam sati.

U tužbi koju je podnijela Demokratska stranka na Floridi kaže se da su dugi redovi u demokratima naklonjenim područjima Miamija, Browarda i Palm Beacha trebali odvratiti ili spriječiti ljude od glasanja.

Na Floridi su neki glasački listići imali do 12 stranica jer su se birači trebali izjasniti o 11 predloženih amandmana na ustav države.

Državni tajnik Floride Ken Detzner rekao je da bi ta država s 11,9 milijuna registriranih birača mogla zabilježiti rekordni odaziv.


Među problemima na floridskim biralištima su i oni studenata koji glasaju daleko od kuće.

Na Sveučilištu Središnja Florida u Orlandu, koje ima oko 58.000 studenata, mnogi studenti su morali koristiti privremene glasačke listiće, jer su im na biračkim karticama navedene kućne adrese. Novi državni zakon po prvi put zabranjuje promjenu adrese na biralištu.

O brojnim problemima izviješteno je iz New Jerseya, gdje je superoluja Sandy ostavila najteže posljedice.

'Postoji samo jedna riječ za opis iskustva u New Jerseyu, a to je katastrofa', rekla je novinarima Barbara Arnwine, navodeći da su se srušili računalni poslužitelji, od birača se tražilo dokumente koji nisu potrebni, neka su biračka mjesta otvorena kasno, a na više lokacija nije bilo glasačkih listića.

TV mreža NBC News izvijestila je u utorak da je eksperiment s e-mail glasanjem u New Jerseyu dao porazne rezultate. Jedan izborni dužnosnik opisao ga je kao 'katastrofu', a birači se žale da teškoće s računalima blokiraju njihove pokušaje da glasuju elektronski. Lavina zahtjeva za e-mail glasačkim listićima zatrpala je urede lokalnih dužnosnika, pa je država produljila krajnji rok za e-mail glasanje do petka u 20 sati, iako je rok za to glasanje bio do utorka u 17 sati po istočnoameričkom vremenu.

U ključnoj državi Ohio postoje problemi s ulogom ranijih glasova. Ako su birači u Ohiju zatražili da glasaju u odsutnosti, a onda se odlučili da glasaju osobno, od njih se traži da ipak ulože prijevremeni glasački listić. Prema zakonu te države, prijevremene glasačke listiće može se prebrojavati tek 10 dana nakon izbora.

Bivši guverner Ohija, demokrat Ted Strickland, izjavio je za CNN da bi prebrojavanje tih glasačkih listića moglo odgoditi konačni rezultat izbora.