SLOBODNA DALMACIJA

Reagiranje Nataše Škaričić na tekst Igora Lasića

06.03.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Nakon što smo objavili tekst kolege Igora Lasića, koji je potanko opisao kako je otpušten iz Slobodne Dalmacije, oglasila se pomoćnica glavnog urednika SD Nataša Škaričić koju Lasić spominje u svom tekstu

Molim vas da objavite ovu reakciju na članak mog dragog kolege Igora Lasića, objavljen u tjedniku BiH Dani 4. ožujka 2009. godine pod naslovom 'Kako sam otpušten iz Slobodne Dalmacije', a kojeg je vaš portal u cijelosti prenio. Naime, moje se ime u tekstu spominje više puta, a kako je riječ o vrlo delikatnim okolnostima koje, među ostalim, imaju i neke pravne posljedice, molim da prenesete sljedeće podatke:

Kolega Lasić je, uvjerena sam, nenamjerno pogriješio tvrdeći da glavni urednik Slobodne Dalmacije g. Zoran Krželj nije znao za Lasićevo zapošljavanje u SD, odnosno da se zapošljavanje dogodilo mimo njega. Lasić je zaposlen 1. kolovoza 2008. godine u zagrebačkom dopisništvu Agencije EPEHA, čiji su zaposlenici, prema Ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji potpisanim iste godine, radili isključivo za potrebe SD. Iako je točno da sam osobno sudjelovala u takvom preustroju dopisništva SD i EPEHE u dogovoru s Upravom EPH, apsolutno je nemoguće da glavni urednik s takvim procesima ne bi bio u toku. Takvo što držim nezamislivim, osim u posve disfunkcionalnim radnim sredinama.

Pitanje kontakta glavnog urednika s premijerom Ivom Sanaderom, nisam raspravljala pojedinačno sa zaposlenicima SD u Zagrebu ili Splitu; o toj sam temi govorila na Skupštini HND-a u Opatiji protekle godine. Povod je bio to što sam ranije službeno obaviještena da je premijer pozvao glavne urednike svih medija na sastanak u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, tražeći podršku 'reforme zdravstva'. Budući da se takva praksa, očito, smatra normalnom – svi su se odazvali, a ja o tome nisam obaviještena u konspiraciji – na Skupštini HND-a sam problematizirala takav odnos s premijerom.

Istina je da redakcijom neslužbeno kola vijest da je u tijeku procedura oko mog radnopravnog statusa u SD, navodno pokrenuta nakon organiziranja peticije protiv cenzure u medijima, no kako još nemam nikakvih službenih obavijesti o tome, moguće je da je riječ o nesporazumu.

Srdačan pozdrav,

Nataša Škaričić
pomoćnica glavnog urednika SD