rasprava u saboru

Burna polemika o strategiji razvoja: Oporba kritizirala visoku cijenu i veliki font, Plenković pojasnio ulogu Martine Dalić, a Petrova poslao kod oftalmologa. Opomene pljuštale sa svih strana

27.01.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Saborski zastupnici započeli su raspravu oko Nacionalne razvojne strategije, no već sam početak počeo je burno jer je većina oporbe zatražila stanke

U ime SDP-a stanku je zatražio Peđa Grbin. 'Cijena izrade strategije je van svih okvira, jedna stranica strategije, samo jedna koja se odnosi na korupciju i ona košta 230 tisuća kuna', kazao je Grbin.

'Ovaj je dokument trebao biti dokument za sve građane za čitavu RH i trebao je odrediti kako će se naša domovina razvijati. Ideja je da u izradu budu uključeni svi, no bio je isključen Sabor, a time i oporba', kazao je Grbin.

'Svjesni smo da je ova strategija jedna od najvažnijih dokumenata koji se trebaju donijeti. Ova strategija treba odgovoriti gdje želimo biti, kako ćemo to napraviti, no odgovora na to nema. Ova strategija je na razini zaključaka Alana Forda - ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti. Ovaj dokument ne treba biti niti zabava niti razonoda nego smjer Hrvatske za sljedećih 10 godina. Ovaj dokument je popis općih mjesta, dobrih želja sa niz nelogičnosti, a mjestimične, ja bih rekla i čiste ludosti i ovaj dokument nam nije nikakav putokaz za bilo kakav ozbiljni razvoj. ', kazala je GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš, zatraživši stanku.

Tomislav Tomašević iz Možemo imao je sličan prigovor. 'Ovaj dokument ima popis ciljeva, ali nema aktivnosti. To je kao da si postavite cilj da se popnete na Mount Everst, a ne kažete kojom rutom ćete doći do tamo i s kojim resursima', kazao je Tomašević.

Kritike su stigle i od Mostovog Bože Petrova. 'Imamo ispred sebe dokument gdje se odstupilo od akademskih preporuka, font je 14, ne bi li se nabilo toliko stranica', rekao je Petrov.

'U dokumentu postoje tisuće lijepih želja, ali ne postoji ništa konkretno. U ovom dokumentu ne možemo naći rješenja za goruće probleme poput korupcije. Jedini zaključak je da se ovo napravilo forme radi, da bi se mogli povući 22 milijarde kuna iz europskih fondova', kazao je Petrov. 'Zašto ovo nije radila hrvatska struka, oćete mi reći da mi nemamo stručnjake koji mogu ovo kvalitetnije odraditi nego Svjetska banka?', upitao je.

Nacionalnu razvojnu strategiju je pred zastupnicima predstavio HDZ-ov Andrej Plenković. 'To je krovni strateški dokument za Hrvatsku', kazao je Plenković.

'Strategija će biti okvir za izradu lokalnih, regionalnih i nacionalnih strategija. Time će se postići da svi strateški akti doprinesu viziji razvoja Hrvatske', kazao je Plenković

Premijer je pobrojao ciljeve koji se žele ostvariti do 2030. Među njima su podizanje BDP po stanovniku na 75 posto prosjeka EU, a udio izvoza roba i usluga s 52 na 70 posto BDP-a, značajno ubrzanje rada pravosuđa, dostizanje prosjeka zemalja OECD-a na PISA testovima, podizanje obuhvata djece u vrtićima iznad 97 posto, a zaposlenosti na 75 posto, smanjenje udjela broja osoba u riziku od siromaštva, produljenje očekivanog broja godina zdravog života za šest do osam godina.

'Ova je Strategija važna jer prepoznaje izazove skojima se danas suočavamo, jer pruža perspektivu razvoja Hrvatske u budućnosti, postavlja realne i ambiciozne ciljeve koji će dovesti do veće kvalitete života i poslovanja. Uvažava konkurentske prednosti Hrvatske za razvijanje gospodarstva jer će vodeći brigu o tome da nitko ne ostane po strani pridonijeti ublažavanju posljedica globalne epidemije i prirodnih katastrofa.I na koncu jer je okvir za planiranje i programiranje sredstava iz fondova EU i njihovo optimalno korištenje', rekao je Plenković nakon čijeg izlaganja je bilo niz replika.

  • +3
Saborska rasprava o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Ovaj materijal je na razini srednjoškolskog eseja', kazao je u replici u ime Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović. 'Zašto se u ovoj strategiji na 340 mjesta spominje Europska unija, a samo an 105 Hrvatska', upitao je Zekanović.

'Što se tiče broja riječi, vi ste prvi koji ste to brojali. Ali ova strategija se oslanja i na globalne trendove. Bez toga nijedna strategija ne bi imala smisla', kazao je Plenković.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je sama strateija rađena netransparentno. 'Ne zna se tko ju je pisao i besramno je skupa. Možete mi odgovoriti - Kaj bi ti Siniša, sve je na stolu', kazao je Hajdaš Dončić.

'Mislim da su ministrica Tramišak i zastupnik Pavić nekoliko puta objasniili. Hrvatska surađuje sa Svjetskom bankom već niz godina i neki ugovori potiču iz vremena vaše Vlade. Svjetska banka je radila podlogu za strategiju. Autorstvo strategije je Vladino, a ne nekog vanjskog suradnika', odgovorio je Plenković.

'Dobili smo dokument prepun klišeja i fraza. Ono što je trebalo je izvući lekciju iz godinu dana kada ste već odgodili strategiju', kazao je Grbin.

'S nepodnošljivom lakoćom diskreditirate višegodišnji rad stručnjaka. No od vas sam čuo samo fraze. Preporučam da temeljitije pročitate strategiju. Itekako ima u dokumentu elemenata i pandemije i potresa', odgovorio mu je Plenković.

'Sadržaj strategije ne nudi jasnu sliku što su prioriteti Hrvatske, jedino što se vidi je iznos od 32 milijuna kuna koliko je potrošeno u procesu izrade dokumenta. Kakvu je ulogu u procesu izrade imala Martina Dalić', upitala je SDP-ova Romana Nikolić.

'Još ćemo jednom dogovoriti. 32 milijuna kuna nije koštao ovaj dokument, 32 milijuna kuna sporazum sa Svjetskom bankom, proces od tri godine, 16 strateških podloga dokumenata. Da li je bivša potpredsjednica Vlade bila uključena u strategiju, koliko je meni poznato, je. Bila je angažirana od Svjetske banke. Ona ima više nego sve potrebne kvalifikacije da kao stručnjak, ekonomist, konzultant pridonese ovakvom dokumentu. Ne vidim u tome baš nikakav problem. Dapače, mislim da je to i dobro i korisno za dokument', rekao je Plenković.

Nacionalna razvojna strategija by Tportal.hr on Scribd

'Jesu li hrvatski stručnjaci mogli kvalitetnije napisati ovu strategiju?', upitao je Petrov.

'Ja sam siguran da bi naprije oftalmolozi mogli pomoći vama da razaberete font 12 od fonta 14. To je jednostavan zadatak i to mogu učiniti i domaći i strani oftalmolozi, to nije neki veliki problem. Što se tiče pitanja stručnjaka, to što smo surađivali sa Svjetskom bankom ne znači da putem Svjetske banke nisu sudjelovali i hrvatski stručnjaci. Meni se čini da vi ili niste pratili ovaj proces ili niste bili zainteresirani da provjerite tko je sve radio', kazao je Plenković, podsjetivši na raniju opasku Petrova o veličini fonta.

Petrov se javio i za povredu poslovnika, optuživši Plenkovića da omalovažava zastupnike. 'Možemo vidjeti da Plenković ima sliku o Hrvatskoj koja ne odgovara stvarnosti. Niste platili hrvatskim strućnjacima 32 milijuna kuna nego Svjetskoj banci', kazao je Petrov i zaradio opomenu zbog zloporabe instituta povrede poslovnika.

Katarina Peović iz Radničke fronte dijelove strategije nazvala je 'monstruoznima', te upitala nisu li hrvatske institucije mogle izraditi strategiju umjesto Svjetske banke.

'Iz ovih vaših čudovišnih komentara jako je teško razbrati način na koji vi imate razumijevanja ovog dokumenta', odgovorio je Plenković, pojasnivši još jednom na što je potrošeno 32 milijuna kuna.

Peović je javila za povredu poslovnika. 'Nisam se referirala na cijenu izrade ove strategije, nego na sadržaj strategije', rekla je Poević, i također dobila opomenu zbog zloporabe povrede poslovnika.

Mostov Miro Bulj u sabornicu je ponovno donio bocu u kojoj se, kako je kazao, nalazila voda iz Cetine koja je onečišćena fekalijama.

'Spominjete održivi razvoj, slažem se, ali činjenica je da još uvijek u moju Cetinu ulazi otvorena kanalizacija iz Sinja. Apsolutno ništa se ne događa. U Cetinu utječe pogledajte što, cijela Dalmacija ovo pije. Hoćete li moći pomoći s tih 150 milijuna kuna da u Cetinu ne ulaze fekalije', rekao je Bulj.

'Drago mi je da podržavate Strategiju. Što se tiče čistoće Cetine, predlažem da ministar Ćorić vidi s nadležnim službama kako bismo izbjegli ovakve situacije onečišćenja. A vi u tradicionalnoj maniri uručivanja, bilo papira, aviona ili boca, možete uručiti ministru tu bocu. Sigurno će on to uzeti sa sobom i misliti na Vas dok ju bude gledao', kazao je Plenković.

Mostov Nikola Grmoja zamjerio je što se borba protiv korupcije spominje na pola stranice u dokumentu. 'to me ne čudi s obzirom na izjave kakave ste jučer davali. Vama na čelu ne stoji etiketa da ste korumpiran čovjek, ali bi vam mogla stajati etiketa da ste podržavatelj korupcije ili rehabilitator korupcije', kazao je Grmoja.

'Čini mi se da ni vi kao i neki drugi slabo dešifriraju poruke koje sam poslao jučer. Što se tiče vaše teze o etiketama, razgovarao sam s vama iz Mosta kad smo dogovarali koaliciju. Tad nije bilo ovog gospodina iz Oroslavja, koji slučajno snima baš samo HDZ-ovog zastupnika, s drugim razgovara samo. Meni je od vas i vašeg predsjednika stranke ostalo tzv teza da vam se da vertikala. To je taj Most pun integriteta koji bi htio da mu se da vertikala u nekom sektoru', kazao je Plenković.

'Hvala što ste nas pohvalili. Da, želimo vertikalu da ovi vaši razbojnici ne pljačkaju', odgovorio mu je Grmoja, no dobio je opomenu i upozorenje Jandrokovića da 'bira riječi'.

Za povredu poslovnika se javio HDZ-ov Josip Borić. 'Ne znam koji puta nas pokušavaju vrijeđati. to su ljudi koji su imali aferu Grizli, imalu su svoje sastanke s ministrima i tarife. I oni nas nazivaju razbojnicima', kazao je Borić.

'Molim aplauz za obranu iz prostora od strane uvijek dežurnog Borića', kazao je Petrov i dobio opomenu.