POPLAVE NA SJEVERU

Katastrofa u Italiji: Čak osmero poginulih i 4000 evakuiranih, tijela pronalaze u Jadranu

17.05.2023 u 14:40

Bionic
Reading

U poplavama koje su pogodile područje Emilije Romagne, prema najnovijim izvješćima, poginulo je osmero ljudi, a vlasti se pribojavaju još teže situacije

Tri osobe su poginule u mjestu Forli, jedna je u području Cesenate poginula u odronu klizišta, dvije je odnijela bujica rijeke Savia, dok su dvoje supružnika poginuli u mjestu Ronta. Suprug je pronađen u obiteljskoj kući, a supruga čak dvadesetak kilometara nizvodno, na ušću rijeke Savia u Jadransko more, javila je agencija Ansa.

Šef civilne zaštite Nello Musumeci izvijestio je oko podneva da je evakuirano čak 4000 osoba. Između ostalog, poplava je pogodila područje Faenze, gdje se rijeka Lamone, koja se već izlijevala tijekom prethodnih poplava, ovoga puta izlila na obje strane obale.

Četrnaest rijeka izlilo se iz korita u regiji. Stanovnici u gradovima, uključujući Cesenu, morali su se popeti na krovove zgrada s kojih su ih vatrogasci spašavali helikopterima ili gumenim čamcima. 'Ne približavajte se rijekama. Oni koji žive u područjima blizu vodotoka trebaju se popeti na više katove', objavio je regionalni šef Stefano Bonaccini na Facebooku.

Blokirane su brojne ceste i željeznički pravci, a gradonačelnici više mjesta i gradova, uključujući Bolognu, pozvali su stanovnike da ne napuštaju svoje domove. I sjeverni grad Ravenna, blizu jadranske obale, teško je pogođen.

'Ovo je vjerojatno najgora noć u povijesti Romagne', rekao je gradonačelnik Ravenne Michele de Pascale za javni radio RAI. Samo iz Ravenne je evakuirano 5000 ljudi preko noći, rekao je. 'Ravenna je neprepoznatljiva zbog pretrpljene štete', dodao je.

  • +3
Poplave u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Talijanska premijerka Giorgia Meloni napisala je na Twitteru da je vlada spremna pružiti pomoć. Emiliju Romagnu pogodilo je loše vrijeme drugi put u ovom mjesecu. Najmanje dvije osobe poginule su u olujama početkom svibnja. Olujne kiše uslijedile su nakon višemjesečne suše, što je smanjilo sposobnost zemlje da upija vodu, a povećalo razoran utjecaj poplava, rekli su meteorolozi.