službe na terenu

Kiša stvorila probleme gotovo u svim županijama, evo gdje je proglašeno izvanredno stanje

17.05.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je pregled gdje se sve reagiralo zbog obilnih kiša. Gotovo da nema županije u kojoj su u pomoć građanima uskočili pripadnici civilne zaštite ili vatrogasci

Stanje 17. svibnja, u 9:00 sati

Zadarska županija

Na području Gračaca vodostaj rijeke Otuče i dalje lagano opada. Voda se povlači iz kuća većeg dijela grada te se planira dezinfekcija kuća. Na području Žabarica su podijeljeni isušivači. Stožer CZ Gračac i dalje je aktivan. Na području Gračaca na terenu su pripadnici JVP Gračac, JVP Pag, DVD Gračac i DVD Pag, specijalistička postrojba HCK koja dostavlja lijekove i hranu na području Graba i Kokirne te pripadnici HGSS stanice Zadar. Isto tako angažirane su sve snage komunalnih službi Gračaca.

Na području Obrovca rijeka Zrmanja vratila se u korito što olakšava crpljenje poplavljenih kuća i podruma. Na području Obrovca su pripadnici DVD Obrovac, DVD Jasenice, DVD Žegar, JVP Zadar, djelatnici tvrtke Vodoinstalacija koje su angažirale Hrvatske vode, DIP CZ. Stožer CZ Obrovac i dalje je aktivan.

  • +11
Povlačenje vode u Obrovcu Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Veći dio Zadra, Galovac, Zemunik donji bili su bez opskrbe vodom zbog kvara na vodocrpilištu Dolac kod Muškovaca. Građani su se snabdijevali vodom iz cisterni koje su postavljene po kvartovima. Dana 17. svibnja u 04:00 sati normalizirana je vodoopskrba koja je bila poremećena zbog izlijevanja rijeke Zrmanje kada je poplavljeno glavno crpilište (crpna stanica Dolac). Vodu je i dalje potrebno prokuhavati. Zbog vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su D1 Gračac-Knin, D27 Zaton Obrovački – Karin.

Sisačko-moslavačka županija

Tijekom dana 16. svibnja, uslijed jakih oborina zaprimljeno je više desetaka poziva sa područja cijele SMŽ u vezi prodora vode u dvorišta i objekte radi ispumpavanja vode. Sve žurne službe su na terenu. Sinoć su Hrvatske vode uspostavile izvanredno stanje vezano uz visinu vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici. Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke, i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova. Danas su u pomoć stigli i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s 5 pumpi za ispumpavanje. Zbog graničnih parametara ispravnosti vode za ljudsku potrošnju na području Hrvatske Kostajnice, iz Komunalca preporučuju korisnicima vodnih usluga upotrebu vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje. Zbog opasnosti od zamućenja vode na području Sisačko-moslavačke županije osigurana je dostava vode u bocama za potrebe ugroženog stanovništva.

Karlovačka županija

Hrvatske vode sinoć su proglasile izvanredno stanje za područje Karlovca zbog vodostaja Korane i Kupe. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove Karlovca, a interventnim službama i civilnim snagama od jučer pomažu i pripadnici Hrvatske vojske, a u ispomoć su stigli i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Rijeke s 10 pumpi. Koordinirane su sve aktivnosti s povjerenicima civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, na teren je distribuirano 15.000 vreća s pijeskom, pune se nove, prioritetno se štite životi ljudi i kuće. Posebno će se voditi briga o stanovnicima koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni, na raspolaganju su im svi, uključujući i pripadnike HGSS-a, s plovilima. Poplavljena su dva stambena objekta na Gradcu i Donjem Mekušju, pomoćna igrališta Nogometnog stadiona Branko Čavlović Čavlek, dok je glavni obranjen. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste.

  • +20
Izvanredno stanje na rijeci Korani Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

Tijekom 16. svibnja Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je veliki broj poziva građana vezanih za obilne oborine i probleme s oborinskim vodama, poplavama u objektima te o problemima sa stokom na ispaši o kojima je izvješćivao žurne službe koje su trenutno djelovale u okviru mogućnosti. Održana je sjednica Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije vezano uz pripremne aktivnosti obrane od poplave, moguće izvanredne događaje i mjere ranog upozoravanja na području županije. Prema procjeni najkritičnije bi moglo biti na području općine Pisarovina (rijeka Kupa). Općina Pisarovina zatražila je od Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije dostavu pijeska za potrebe obrane od poplava. Na području Zagrebačke županije tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno je više od 90 intervencija vatrogasaca i komunalnih službi na sanaciji posljedica jake kiše i vjetra.

Šibensko-kninska županija

Tijekom 16. svibnja zabilježeno je 7 tehničkih intervencija vatrogasaca zbog ispumpavanja vode iz podruma i brodice, izvlačenja vozila koje je zapelo u vodi, uklanjanja stabala te preventivno postavljanje zečjeg nasipa kod tvornice DIV u Kninu. Uslijed obilnih oborina došlo je do zamućenja vode u izvorištu Jaruga te je mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti te je stanovnicima preporučeno da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži, te da se nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe. Obavijest o zamućenju vode odnosi se na područje županije koje se opskrbljuje s izvorišta Jaruga, a koje obuhvaća sve potrošače na području Šibenika prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te Dalmatinsku zagoru (Mirlović Zagora, Perković i Primorski Dolac).

Osječko-baranjska županija

Tijekom 16. svibnja JVP Našice i DVD Našičko Novo Selo bili su na intervencijama postavljanja vreća s pijeskom u naselju Martin kod Našica i u Markovcu Našičkom te ispumpavanja vode iz dvorišta u Našičkom Novom Selu. U Đurđenovcu su vatrogasci radili na otklanjanju posljedica nevremena (ispumpavanje podruma i uklanjanje mostića).

Brodsko-posavska županija

Dana 16. svibnja zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom vremenu voda se s brda slila u odvodne kanale koji nisu sve mogli propustiti tako da je došlo do prelijevanja vode preko ŽC3252 u naselju Bodegraj općina Okučani. Vode ima i u nekoliko podruma i dvorišta (Medari, Kosovac, Cernik, Staro Petrovo Selo). Sve intervencije završene su do 20:00 sati.

Virovitičko-podravska županija

Aktivirani su uži Stožer civilne zaštite Virovitičko podravske županije i Stožer civilne zaštite općine Čačinci. Na snazi je izvanredna mjera obrane od poplava za potok Krajina. U aktivnostima obrane od poplava na terenu su angažirani pripadnici civilne zaštite i drugih operativnih snaga - vatrogasci, HGSS te pripadnici Crvenog križa.

Krapinsko-zagorska županija

Zbog obilne kiše 16. svibnja i nastanka bujičnih voda Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava o plavljenju dvorišta u mjestima Stubičke Toplice, Mokrice (Oroslavje), Maretić (Hraščina), Jakšinec (Gornja Stubica), Gornja Batina (Zlatar) i Zlatar Bistrica. Također, zaprimljene su i dojave o odronu zemlje na LC 22060 Hraščina – Jarek Habekov, na lokalnu cestu- Gornja Stubica – Dubovec te - odron na D 74 Žutnica. U Donjem Jesenju uslijed klizišta ugrožene su dvije kuće. Ukućani su sklonjeni u sigurne objekte te se provodi osiguranje klizišta. Bez opskrbe električnom energijom ostala su pojedina mjesta i to dio Krapine, Lastine – Hum na Sutli, Delkovec – Zlatar Bistrica, Druškovec Humski. U tijeku je otklanjanje kvarova koji su nastali zbog pada stabala na električne žice. Zbog kvara na dalekovodu dijelovi područja općine Hraščina bili su bez struje do jutarnjih sati kada se očekuje potpuno otklanjanje kvara. Županijski centar 112 Krapina po zaprimanju dojava na teren je uputio nadležne službe.

Međimurska županija

Dana 16. svibnja vremenu od 18:00 do 19:00 sati na području većeg dijela Međimurske županije pala je veća količina kiše. Zbog velike količine vode poplavljena su bila mjesta centralnog dijela županije: Macinec, Pretetinec, Dunjkovec, Trnovec, Pribislavec, Krištanovec, Lopatinec, Brezje, Gornji Hrašćan, Slemenice, Mačkovec, Mursko Središće i dio Čakovca. Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je 50ak poziva koji su se odnosili na dojave o poplavljenim područjima te prodorima vode u stambene i gospodarske prostore dok je JVP Čakovec zaprimio oko 100 poziva, većinom zbog ispumpavanja vode.

  • +23
Razlile se rijeke Plitvica i Bednja na nekoliko lokcija Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Varaždinska županija

Dana 16. svibnja od 16:30 sati do 20:00 Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više od 200 poziva koji su se uglavnom odnosili na plavljenje kuća i prometnica od bujičnih voda manjih potoka i kanala. Također, zaprimljene su dojave o odronima zemlje i klizištima u mjestima: Bednja, Žarovnica, Vinica, Završje Podbelsko, Podevčevo, Podrute, Ivanec, Donja Višnjica, Natkrižovljan. Uslijed klizišta ugrožena je kuća u gradu Ivancu te su stanari kuće preseljeni. Na području općine Tužno bilo je povremenih prekida u opskrbi električnom energijom. Za promet su do 22 sata zbog plavljenja i postavljanja zečjih nasipa bile zatvorene prometnice D35 Varaždin – Ivanec u mjestu Stažnjevec, D2 Varaždin – Ludbreg u naselju Marijanec te D3 Dubrava Križovljanska – granični prijelaz sa Slovenijom. Također, zatvorene su četiri lokalne prometnice zbog odrona zemljišta te dvije lokalne prometnice zbog plavljenja. Na A4 kod izlaza Breznički Hum dio prometnog traka je poplavljen te je taj dio označen. Promet teče normalno.

Za potrebe izrade zečjih nasipa Hrvatske vode dostavile su 20 kamiona pijeska i 6.000 vreća. Prema dojavama građana i načelnika Stožera civilne zaštite oko 100 kuća na području županije je poplavljeno, većinom podrumi koje vatrogasci još uvijek ispumpavaju. Dana 17. svibnja u 03:55 sati od Vodovoda Varaždin zaprimljena je informacija da su zbog zamućenja izvorišta Belski dol, bez vode svi potrošači rezervoara Briška (naselja Beletinec, Krušljevec, Strmec Remetinečki, Ledinec, Črešnjevo dio, Škrinjevec, Radovan, Lovrećan, Margećan, Seljanec, Filipići, Remetinec). U tijeku je otklanjanje kvara.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Zbog nevremena praćenog jakim pljuskovima i grmljavinom koje je zahvatilo područje županije 16. svibnja u popodnevnim satima došlo je na više mjesta do plavljenja prometnica, putnih jaraka i bunara, a voda je prijetila i stambenim objektima. Na terenu su službe općine Nova Rača - načelnik Stožera civilne zaštite općine, komunalni redar, Komunalno poduzeće Nova Rača s radnim strojem za prokop kanala i mostova te Ceste d.d. Bjelovar koje obavljaju uvid u stanje putnih jaraka i dijelova prometnica poplavljenih vodom radi postavljanja prometnih znakova i regulacije prometa na dijelovima cesta poplavljenih vodom. Zabilježene su intervencije vatrogasaca i u Čazmi, Daruvaru (Doljani) te Grubišnom Polju. U Garešnici je rijeka Ilova otplavila izletnički splav u vlasništvu turističke zajednice zbog čega je angažirana JVP Garešnica. Tijekom večeri i noći radilo se na sanaciji putnih jaraka i odvodnji vode s prometnica i iz stambenih objekata, a danas će DVD Stara Rača i Bulinac ispumpavati bunare. Također je kontaktirano i Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar radi opskrbe pitkom vodom objekata u kojima su poplavljeni bunari. Voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar obišao je vodomjere Palovac i Garešnica te je održao sastanak sa zapovjednikom JVP Garešnica radi poduzimanja daljnjih mjera u obrani od poplave.

Koprivničko-križevačka županija

Na širem koprivničkom i križevačkom području zbog obilne kiše Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je 16. svibnja 40-ak dojava o problemima s vodom. Uglavnom se radilo o ispumpavanjima podruma, zastojima u prometu zbog vode na kolnicima i srušenih stabala na kolniku. Obaviještene su sve nadležne službe. Aktiviran je uži dio Stožera Općine Koprivnički Bregi zbog sanacije prometnica i izvlačenja osobnih vozila iz vode te su angažirani radni strojevi zbog čišćenja od blata i čišćenja propusta.

Primorsko-goranska županija

U Vrbovskom je 16. svibnja u 15:49 sati od Hrvatskih voda zaprimljena informacija o izlijevanju vodotoka na prometnicu LC58033, Moravice - Vrbovsko, na branjenom području 24, mali sliv Gorski Kotar.

Ličko-senjska županija

Stožeri civilne zaštite Lovinac i Plitvička jezera su u pripravnosti, kiša pada i sve službe su na terenu te poduzimaju sve mjere po potrebi. Uslijed obilnih oborina vodostaj rijeke Korane i dalje raste.

Požeško-slavonska županija

Zbog veće količine kiše koja je pala 16. svibnja između 16:30 i 17:30 sati na pakračkom i lipičkom području vatrogasci su imali nekoliko intervencija ispumpavanja podruma te ispiranja nečistoća na prometnicama.

  • +31
Poplava u Vrgorskom polju Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Izvanredne mjere obrane od poplava:  

  • 16. svibnja u 08:30 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava za mali sliv Lonja – Trebež, dionica rijeka Ilova, a vezano na visinu vodostaja rijeke Ilove na mjerodavnom vodomjeru Veliko Vukovje.
  • 16. svibnja u 10:30 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava za mali sliv Česma – Glogovnica dionica D.7.
  • 16. potok Žavnica, a zbog puknuća i neposredne prijetnje urušavanja i ugrožavanja lijevog nasipa potoka Žavnica, općina Farkaševac (voda se izljeva u šumsko područje, te nema ugroze za ljude i materijalna dobra).
  • 16. svibnja u 12:30 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava za mali sliv Subocka-Strug, vezano na visinu vodostaja rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru Jasenovac. 
  • 16. svibnja u 15:30 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području mali sliv Gorski kotar, dionica Gornja Dobra, vezano uz visinu vodostaja Gornja Dobra gdje je u 15:30 sati zabilježeno izlijevanje iz korita.
  • 16. svibnja u 18:00 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 10, mali sliv Banovina, a vezano na visinu vodostaja rijeke Kupe na vodomjeru Farkašić, na kojem je dana 16.svibnja u 17:00 sati zabilježen vodostaj + 880 cm s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 16. svibnja u 19:00 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 20, mali sliv Plitvica-Bednja na dionici A.20.6. rijeka Plitvica.
  • 16. svibnja u 20:30 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 10, mali sliv Banovina, a vezano na visinu vodostaja rijeke Sunje na mjerodavnom vodomjeru Sunja na kojem je dana 16. svibnja u 20:00 sati zabilježen vodostaj +223 cm s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 16. svibnja u 23:00 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 11, mali sliv Kupa, a vezano na visinu vodostaja rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Karlovac na kojem je dana 16. svibnja u 23:00 sata zabilježen vodostaj +760 cm s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 17. svibnja u 00:17 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 8, a vezano na visinu vodostaja Spojnog kanala Zelina–Lonja–Glogovnica–Česma na mjerodavnom vodomjeru Poljanski Lug na kojem je 17. svibnja u 00:00 sati zabilježen vodostaj 532 cm s tendencijom porasta.
  • 17. svibnja u 00:30 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 12, a vezano na visinu vodostaja rijeke Krapine na mjerodavnom vodomjeru Kupljenovo na kojem je 17. svibnja u 00:00 sati zabilježen vodostaj 570 cm s tendencijom porasta.
  • 17. svibnja u 06:45 sati – uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 25, mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja Bogdanica na kojem je 17. svibnja u 06:45 sati zabilježeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 17. svibnja u 07:15 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 25, mali sliv Lika, a vezano na visinu vodostaja Kosinjski Bakovac, na kojem je dana 17. svibnja u 07: 15 sati zabiljezeno izlijevanje iz korita, s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 17. svibnja u 08:00 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 9, mali sliv Banovina, a vezano uz visinu vodostaja rijeke Gline, na mjerodavnom vodomjeru Vranovina, na kojem je dana 17. svibnja u 08:00 sati zabiljezen vodostaj +407 cm, s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 17. svibnja u 08:00 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 10, mali sliv lonja-Trebež, a vezano na visinu vodostaja na mjerodavnom vodomjeru Ustava Črnec na kojem je dana 17.05.2023. godine u 08:00 sati zabilježen vodostaj +563 cm s tendencijom daljnjeg porasta
  • 17. svibnja u 09:00 sati - uspostava izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 1, mali sliv Biđ-Bosut, a vezano na visinu vodostaja Zapadnog lateralnog kanala Biđ polja na mjerodavnom vodomjeru Đakovo na kojem je dana 17.05.2023. godine u 08:00 sati zabilježen vodostaj +403 cm s tendencijom daljnjeg porasta  

Izvanredno stanje obrane od poplava:

  • 16. svibnja u 16:30 sati - uspostava izvanrednog stanja obrane od poplava na branjenom području 10,  Mali sliv Banovina, vezano visinu vodostaja rijeke Une na mjerodavnom vodomjeru Hrvatska Kostajnica na kojem je dana 16. svibnja u 15:00 sati zabilježen vodostaj +450 cm s tendencijom daljnjeg porasta.  
  • 17. svibnja u 01:00 sati - uspostava izvanrednog stanja obrane od poplava na branjenom području 11, mali sliv Kupa, a vezano na visinu vodostaja rijeke Korane na mjerodavnom vodomjeru Karlovac na kojem je dana 17. svibnja u 01:00 sati zabilježen vodostaj +786 cm s tendencijom daljnjeg porasta.
  • 17. svibnja u 08:00 sati - uspostava izvanrednog stanja obrane od poplava na branjenom području 7, mali sliv Česma-Glogovnica, a vezano na visinu vodostaja Spojnog kanala Zelina – Lonja – Glogovnica - Česma na mjerodavnom vodomjeru Poljanski Lug na kojem je dana 17.05.2023. godine u 08:00 sati zabilježen vodostaj +608 cm s tendencijom daljnjeg porasta
  • 17. svibnja u 08:00 sati - uspostava izvanrednog stanja obrane od poplava na branjenom području 7, mali sliv Kupa, a vezano na visinu vodostaja rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Karlovac na kojem je dana 17.05.2023. godine u 09:00 sati zabilježen vodostaj +831 cm s tendencijom daljnjeg porasta