IRAN POSTAVIO NOVI UVJET

Razmjena nuklearnog goriva samo na iranskom tlu

23.02.2010 u 18:08

Bionic
Reading

Iran je u utorak objavio kako se razmjena nuklearnoga goriva mora održati na njegovu teritoriju, što ne prihvaćaju zapadne sile.

"U svrhu ostvarenja konstruktivne interakcije, izrazili smo spremnost na razmjenu goriva, pod uvjetom da se to učini u zemlji (Iranu)", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast

"Spremni smo na razmjenu goriva iako ne smatramo korektnim uvjet da se gorivo za (iranski) istraživački reaktor osigura razmjenom", dodao je.

Početkom veljače Iran je objavio početak dodatnog obogaćivanja kojim bi uranij pročistio do razine od 20 posto, iste one koju je trebao dobiti od Zapada u skladu s predloženim sporazumom o nuklearnom gorivu. Teheran je svoj potez objasnio odugovlačenjem Zapada u provedbi dogovorene razmjene goriva.

SAD i njihovi saveznici žele da UN sljedećih tjedana Iranu nametne nove sankcije zbog nastavka procesa obogaćivanja uranija, nakon neuspjelog dogovora o razmjeni goriva.

Zapadne zemlje boje se mogućnosti da Iran stvori zalihe uranija koji se može dodatno obogatiti do razine potrebne za izradu bombe, iako Teheran ustrajno ponavlja kako je jedina svrha njegovih nuklearnih pogona proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

No, Kina, i sama svojedobno žrtva zapadnih sankcija, izrazila je rezerve glede pojačanih sankcija, rekavši kako su potrebni veći diplomatski napori.

"Nadamo se da će relevantni čimbenici uspjeti iskazati fleksibilnost kako bi se stvorili uvjeti za potpuno i korektno rješenje iranskoga nuklearnog problema", rekao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang