JOSIPOVIĆ NAJAVIO

'Razmislit ću o sudskom procesu protiv Milijana Brkića'

10.11.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik Ivo Josipović i dalje je uvjeren da će na skorašnjim predsjedničkim izborima odnijeti pobjedu. U razgovoru za Hrvatski radio Josipović se osvrnuo na aktualne događaje, dosadašnju kampanju te pritom najavio i mogućnost dizanja tužbi protiv onih koji iznose neistine o njemu, poput HDZ-ovog glavnog tajnika Milijana Brkića

Već u četvrtak Vlada će raspisati predsjedničke izbore, a već tjednima se spekulira o tome kako bi taj datum trebao biti 11. siječnja. Zbog tog datuma pobunili su se već predsjednički kandidat Milan Kujundžić te HDZ, koji smatraju da se njime krše ustavni i zakonski rokovi.

'Izbori još nisu raspisani, pa se o datumu 11. siječnja govori samo teoretski. Meni je svejedno. Ako postoji spor oko datuma, tu su DIP i Ustavni sud. Ostavimo to njima', kazao je Josipović u razgovoru za Hrvatski radio.

Odgovorio je i na pitanje kada će predstaviti svoj program s obzirom na to da njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović sutra predstavlja svoj program.

'Ja ga predstavljam već pola godine. On je sadržan ne samo u promjenama Ustava, nego i u svemu što govorim zadnjih godinu dana', kazao je Josipović.

Osvrnuo se i na subotnji intervju HDZ-ovog glavnog tajnika Milijana Brkića, koji ga je prozvao zbog 'protuzakonitog izvlačenju novca iz Komercijalne banke'.

Radi se, kaže Josipović, o 'izmišljenoj priči' koju je HDZ pokrenuo u 'nedostatku programa' svoje  kandidatkinje.

'Radi se o normalnom pravnom poslu koji je završio kako je sklopljen. Zbog takvih neistina razmislit ću o sudskom procesu. Bilo bi zgodno da gospodinu Brkiću damo tu priliku da dokaže sve na sudu', kazao je Josipović.

Najavio je da će ove godine 18. studenog otići u Vukovar i pokloniti se žrtvama na Dan sjećanja. Nada se se incident od prošle godine neće ponoviti.

'Iza njega je stajao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u dogovoru s HDZ-om', jasan je bio Josipović.

Progovorio je i o prosvjedu branitelja, koje je i sam prije koji tjedan posjetio. 'Očito je da su ti prosvjedi dio političkog koncepta koji ima ambicija i u Vukovaru i na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Izdvojio bih politički dio od onog dijela gdje invalidi ukazuju na nedostatke u sustavu', kazao je Josipović, uvjeren da je dio branitelja koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja izmanipuliran.

'Ima onih sa stvarnim problemima kao što su invalidi, ali ima i onih koji nisu invalidi, već su dobrostojeći s uspješnim biznisom i velikom dobiti', kazao je Josipović potvrdivši kako misli na Josipa Klemma

Na pitanje kada će predstaviti svoj izborni program, Josipović je uzvratio kako izborni program predstavlja već dulje vrijeme. 'On je sadržan, ne samo u razlozima za promjenu Ustava, nego i u svemu što govorim u proteklih godinu i pol. U promjenama Ustava su sadržane sve važne reforme. To je novi put koji je neophodan ako Hrvatska želi izići iz krize', kazao je.

Na kritiku HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da su ustavne promjene nepotrebne jer država nije u ustavnoj krizi, Josipović je odgovorio kako njegova protukandidatkinja očito nije pravnica. 'Ne mora to ni biti, ali ustavna kriza nema veze s promjenom Ustava', poručio je.