HNV PORUČUJE IZ SRBIJE:

Razlog napada su tenzije oko popisa stanovništva

03.10.2011 u 18:09

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) u Srbiji napad na njihovu zgradu dovodi u vezu s tenzijama oko popisa stanovništva u Srbiji i željom da se stvori osjećaj nesigurnosti kod vojvođanskih Hrvata, prenose u ponedjeljak mediji na hrvatskom u Vojvodini.

Na sjedište HNV-a bačen je u subotu navečer kamen kojim je razbijen prozor na zgradi toga zastupničkoga tijela Hrvata u Srbiji.

'Vjerojatno je ovaj čin motiviran željom da se zastraše Hrvati uoči popisa stanovnika koji je počeo u subotu. Mi šaljemo poruku svim našim sugrađanima i sunarodnjacima da se ne osvrću na ovo i da se hrabro izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti', izjavio je za hrvatski program Radio Subotice predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

'DSHV pomno prati i bilježi ovakva događanja i prikuplja očevice. Kada se popis okonča, energično će reagirati i upoznati relevantne čimbenike i u matičnoj i u domicilnoj državi, a već sada je sigurno da će biti podneseno nekoliko kaznenih prijava i protiv onih koji su pridonijeli da ozračje u uvjetima velikog animoziteta spram Hrvata bude još gore, kao i onih koji su činili djela poput razbijanja prozora i time izazivali još veću napetost', dodao je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Policija, koja je u subotu navečer obavila očevid, priopćila je kako se traga za nepoznatim počiniteljem kaznenoga djela uništenja i oštećenja tuđe stvari.

Razbijanje prozora na HNV-u posljednji je u nizu antihrvatskih incidenata u zadnjih mjesec dana.

Tom ispadu prethodilo je ispisivanje grafita 'Srbija' na zgradi Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i Hrvatsko bunjevačko šokačke stranke, te oštećivanje reklamnih panoa HNV-a kojima se Hrvati pozivaju da očituju svoju pripadnost na popisu stanovnika koji je u Srbiji počeo 1. listopada.

I pored takvih istupa i incidenata, koje u HNV-u ne drže ozbiljnim, kampanja 'Izjasni se hrabro' nastavlja se.