pripreme za izbore

Različiti dojmovi članova EP-a, vlasti i oporbe o međustranačkom dijalogu u Srbiji

18.09.2021 u 18:46

Bionic
Reading

U novom krugu međustranačkog dijaloga srbijanskih vlasti i oporbe o izbornim uvjetima, u kojem posreduju predstavnici Europskog parlamenta, u posljednja dva dana u Beogradu postignut je korak naprijed, ocijenio je europarlamentarac Vladimir Bilčik, ali dio oporbe unatoč pomaku nije zadovoljan pregovorima

„Mi smo izradili dokument na osnovu povratnih informacija koje smo dobili od sudionika u međustranačkom dijalogu i u tom dokumentu identificirali niz konkretnih mjera koje bi pomogle Srbiji da unaprijedi političke uvjete za naredne izbore“, rekao je Bilčik novinarima i najavio da će taj dokument biti dostupan javnosti.

On je naglasio da je dijalog važan dio europskog puta i perspektive Srbije, a nada se da u tom duhu može biti nastavljena suradnja s partnerima u međustranačkom dijalogu.

U EP-u, poručio je Bilčik, drže da "bojkot institucija i izbora nije način da se ostvari napredak" u pogledu eurointegracija.

„Nadam se da će svi imati to na umu u predstojećim tjednima“, istaknuo je Bilčik.

Prema riječima predsjednika srbijanskog parlamenta i supregovarača Ivice Dačića, vlast u Srbiji prihvatila je formiranje tijela koje će nadzirati medije, te izmjene sastava Republičkog izbornog povjerenstva uz sudjelovanje predstavnika oporbenih stranaka, ali dio oporbe unatoč pomaku nije zadovoljan pregovorima.

Ocjene iz oporbenog tabora su podijeljene - od toga da su se stvari djelomice pomaknule naprijed, do tvrdnji kako je "vrlo malo ili gotovo ništa" od onoga što je predloženo ušlo u radni dokument koji će biti objavljen poslije danas završenog kruga dijaloga.

"Mi takav dokument nismo mogli prihvatiti jer je više kozmetika nego suština“, rekao je potpredsjednik Narodne partije Miroslav Aleksić.

Ima vremena do 3. listopada da se napravi ozbiljan pomak jer je ovo nedovoljno da bismo postigli dogovor da promijenimo odluku o bojkotu, naglasio je Aleksić. Predsjednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović ocijenio je da se ništa od onoga što je tražila oporba nije našlo u dokumentu koji su predložili predstavnici EP-a.

"Vlast ne da poštene izbore", rekao je Zelenović novinarima, ustvrdivši kako "u zaključcima ne postoji ništa što može suštinski unaprijediti izborne uvjete".

Oporba traži da se politički uvjeti za naredne izbore unaprijede, poglavito u pogledu dostupnosti i zastupljenosti u medijima koje vladajuća koalicija, predvođena naprednjacima Aleksandra Vučića, u velikoj mjeri drži uz sebe.

Zahtijeva se također veći utjecaj na kontrolu glasanja te ravnomjerno sudjelovanje u regulatornim tijelima i državnom izbornom povjerenstvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da su "stvari potpuno jasne" nakon što je dio oporbe odbio prihvatiti dokument, rekavši kako je oporbi stalo da na vlast dođe bez glasova građana.

Izaslantvo EP-a u dijalogu čine Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenstein i Eduard Kukan,

Izvanredni izbori na svim razinama, uključujući i predsjedničke i izbore za gradsku vlast u Beogradu, najavljeni su za 3. travnja iduće godine, a jedan od zahtjeva oporbe je da se izborni procesi odvoje.