TRAŽI SE RJEŠENJE

Razgovori o Siriji iza zatvorenih vrata

12.09.2013 u 07:46

Bionic
Reading

Predstavnici pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na susretu u New Yorku u srijedu su razmotrili planove kako staviti pod međunarodnu kontrolu kemijsko oružje koje posjeduje Sirija o čemu su predhodno zasebno raspravljale Velika Britanija, Francuska i SAD.

Veleposlanici u UN-u iz Kine i Rusije razgovarali su s britanskim, francuskim i američkim predstavnicima nešto više od pola sata iza zatvorenih vrata, a nakon sastanka nisu željeli davati nikakve izjave za javnost.

'Današnja rasprava dobar je uvod u sutrašnji susret u Ženevi američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova', rekao je diplomat iz Vijeća sigurnosti UN-a koji je želio ostati anoniman.

Drugi diplomat je prije sastanka u New Yorku rekao da diplomatski predstavnici zapravo još neće raspravljali o nacrtu rezolucije.

Početni francuski prijedlog nacrta išao je za tim da se Vladi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ultimatum da odustane od kemijskog oružja ili da se suoči s kaznenim mjerama. Rusija pak smatra neprihvatljivim takav tekst rezolucije.

Iz diplomatskih krugova rečeno je da je bilo drugih prijedloga rezolucija o kojima se raspravljalo, kao i pokušaja da iznađe zajednički prijedlog, koji bi bio prihvatljiv za sve, pa tako i za predstavnike Velike Britanije, Francuske i SAD koji su se zasebno susreli u srijedu i raspravljali o situaciji u Siriji.

Rusija, koju podupire i Kina, stavila je, međutim, veto na tri rezolucije koje osuđuju Asadovu vladu i prijete sankcijama.

Vijeće sigurnosti UN-a, koje ima 15 članica, već je mjesecima u slijepoj ulici kada je riječ o Siriji.